Hlavní obsah

Benzín a nafta jsou nejlevnější od konce listopadu

Novinky, ČTK, bož

Levnější pohonné hmoty než ve středu mohli řidiči u českých čerpacích stanic natankovat naposledy na konci listopadu. Průměrná cena benzínu Natural 95 klesla za uplynulý týden o 21 haléřů na průměrných 30,04 koruny za litr. Průměrná cena nafty pak klesla o 24 haléřů na 28,89 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 21. červnu

Článek

Ceny pohonných hmot tak klesají už dva měsíce v řadě. Od konce dubna zlevnily o více než korunu za litr (benzín o 1,16 koruny, nafta o 1,34 koruny).

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají v Praze, kde motoristé jako v jediném kraji platí za Natural 95 více než 31 korun za litr. V metropoli kupují benzín v průměru za 31,23 koruny za litr, což je o 15 haléřů méně než před týdnem.

Naftu Pražané natankují v průměru za 30,30 koruny za litr. Její cena tak klesla o 17 haléřů. Druhá nejdražší je pak v Olomouckém kraji, kde za ni řidiči platí o necelou korunu (94 haléřů) méně než v Praze a o 30 haléřů méně než v minulém týdnu – 29,36 koruny.

Ceny ropy ve středu prudce klesaly

Ceny benzínu a nafty v Česku jsou nyní nejnižší od konce listopadu roku. Ceny ropy ve středu klesly na desetiměsíční minima navzdory poklesu zásob v USA.

Severomořská ropa Brent ve středu klesla o 2,6 procenta na 44,82 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se pak propadla o 2,3 procenta na 42,53 dolarů za barel.

Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a další země jako Rusko se na konci května shodli na prodloužení listopadové dohody o snížení těžby. Na základě této dohody se zavázali ke snížení těžby ropy na 32,5 miliónu barelů denně.

Dohoda měla za cíl snížením dodávek ropy zvýšit její cenu. Ceny ropy nadále spíše klesaly mimo jiné v důsledku těžby ve Spojených státech, které dohodou nejsou vázány. Podle íránského ministra ropného průmyslu Bižana Zangáneho proto OPEC zvažuje ještě výraznější omezení těžby.

Reklama

Výběr článků

Načítám