Hlavní obsah

Rozhodnutí za 166 miliard. Německá daň z jaderného paliva byla protiústavní

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle německého Spolkového ústavního soudu je daň z jaderného paliva v rozporu s ústavou. Ve středu o tom informovala agentura DPA. Německé energetické podniky by teď mohly požadovat vrácení až 6,3 miliardy eur (166 miliard korun), které na této dani odvedly. Jenom koncern E.ON zaplatil od roku 2011 2,8 miliardy eur.

Foto: Profimedia.cz

Německá jaderná elektrárna Brokdorf

Článek

Ústavní soud uvedl, že daň není slučitelná s ústavou, a zpětně ji prohlásil za neplatnou. Hodnota akcií německých energetických společností, E.ON  a RWE v reakci prudce vzrostla.

Provozovatelé jaderných elektráren museli v Německu v letech 2011 až 2016 zaplatit daň z jaderného paliva ve výši 145 eur (3816 korun) na gram paliva.

Vybrané peníze měly pomoci konsolidovat rozpočet a financovat náklady spojené se skladováním jaderného odpadu v dolnosaském Asse. Roční výběr však nedosáhl částky 2,3 miliardy eur (60,5 miliardy korun), které si vláda od daně slibovala.

Roční výběr se pohyboval mezi částkami 422 miliónů eur (v roce 2016) a 1,58 miliardy (v roce 2012). Roli v tom sehrála i skutečnost, že po výbuchu v japonské Fukušimě Němci odstavili osm ze 17 jaderných elektráren.

Reklama

Výběr článků

Načítám