Hlavní obsah

Koruna k euru posílila pod 26,30. Je to rekord od konce intervencí

• Aktualizováno

Česká koruna v pondělní dopoledne vůči euru posílila pod 26,30 Kč/EUR. Je tak nejsilnější od dubnového konce intervencí České národní banky, která od listopadu 2013 držela nejsilnější kurz na 27 Kč/EUR. Před jedenáctou hodinou se koruna obchodovala za 26,29 Kč/EUR. Vyplývá to z průběžných informací na webu společnosti Patria Online.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k euru

Článek

K dolaru česká měna zpevnila na 23,33 Kč/USD, což je nejsilnější hodnota od začátku roku 2015.

Podle analytiků bude koruna k euru dál posilovat. Analytička Next Finance Markéta Šichtařová očekává, že nejpozději do konce července koruna prolomí kurz 26 korun za euro.

Česká národní banka od listopadu 2013 do letošního dubna intervenovala na devizovém trhu s cílem oslabit korunu a držet její kurz poblíž 27 Kč/EUR. Za tu dobu nakoupila eura za více než dva bilióny korun, nejvíce peněz vynaložila letos v březnu, a to 520 miliard korun.

Žádný šok, pochvaluje si Rusnok

Po ukončení intervencí 6. dubna koruna zvolna posilovala, hned 10. dubna se krátce přiblížila k hranici 26,50 Kč/EUR. Ve druhé polovině dubna se opět vrátila zpět ke 27 korunám za euro, poté začala postupně zpevňovat.

Guvernér ČNB Jiří Rusnok minulý týden uvedl, že se kurz koruny po ukončení intervencí vyvíjí příznivým směrem. „Zatím to hodnocení je veskrze pozitivní. Nedošlo k žádnému šoku, koruna mírně posiluje. Je to odpovídající zpřísnění měnových podmínek. Zatím velmi, velmi mírné, takže s tím vývojem jsme určitě spokojeni,“ řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Koruna je k dolaru nejsilnější za dva roky

České měně se daří. K dolaru posílila pod hranici 23,50 a je tak nejsilnější za dva roky. Vůči euru je koruna blízko rekordního posílení od dubnového ukončení...

Výběr článků

Načítám