Hlavní obsah

Saúdská Arábie nechce záviset jen na ropě. V obří loděnici bude stavět tankery

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Saúdskoarabská státní ropná společnost Aramco plánuje postavit největší loděnice v oblasti Perského zálivu. Firma podepsala dohodu s dalšími třemi společnostmi o vytvoření společného podniku, který bude mít na starosti projekt v hodnotě 5,2 miliardy USD (123 miliard korun), uvedla agentura Reuters. Projekt má pomoci snížit závislost domácí ekonomiky na ropě.

Foto: Zuhair Al-traifi, Reuters

Model loděnice, kterou chce spolu s partnery v Saúdské Arábii vybudovat ropná firma Aramco.

Článek

Nízké ceny ropy prudce zpomalily ekonomiku Saúdské Arábie. Země se proto nyní snaží vytvářet pracovní místa ve zpracovatelském sektoru a začít produkovat zboží a služby, které tradičně dovážela.

Firma Aramco podepsala dohodu s National Shipping Co. of Saudi Arabia (Bahri), což je státem kontrolovaná společnost, která přepravuje ropu pro Aramco prostřednictvím strojírenské firmy Lamprell ze Spojených arabských emirátů a jihokorejskou Hyundai Heavy Industries.

Loděnice se mají nacházet na východním pobřeží a podle kapacity produkce a velikosti mají být největší v Perském zálivu. Loděnice mají zabírat plochu více než čtyř kilometrů čtverečních.

Chystají vstup na burzu

Výroba má začít v roce 2019, plné kapacity má dosáhnout v roce 2022. Podnik by měl být schopen vyrobit ročně čtyři plovoucí ropné plošiny a více než 40 plavidel, včetně tří obřích ropných tankerů.

Vláda poskytne na projekt 3,5 miliardy dolarů. Zbytek bude financovat společný podnik. Armaco bude ve společném podniku vlastnit podíl 50,1 procenta, Lamprell 20 procent, Bahri 19,9 procenta a Hyundai deset procent.

Vedení Aramco dříve uvedlo, že v letošním roce plánuje uvést akcie firmy na domácí a zahraniční burzy. I když má jít na burzu jen výrazně menšinový podíl ve firmě, podle ekonomů bude mít hodnotu desítek až stovky miliard dolarů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám