Hlavní obsah

Nízkonákladovka Ryanair zaznamenala rekordní zisk. Navzdory zlevňování letenek

Novinky, bož

Čistý zisk nízkonákladových aerolinek Ryanair v minulém fiskálním roce, který skončil 31. března, dosáhl rekordních 1,32 miliardy eur (88 miliard korun). Informoval o tom server Bloomberg. Největší evropská letecká společnost podle počtu cestujících proti předchozímu roku zvýšila zisk o šest procent, a to navzdory dalšímu snižování cen letenek.

Foto: Yves Herman, Reuters

Ředitel nízkonákladových aerolinek Ryanair Michael O'Leary

Článek

I v tomto fiskálním roce irská společnost očekává další růst zisku při nadále klesajících cenách letenek. Nicméně ceny by měly klesat méně dramaticky – o pět až sedm procent proti 13 procentům v loňském roce. Společnost tak v tomto ohledu poprvé avizuje určitou stabilizaci, uvedl německý deník Handelsblatt.

Kromě toho firma plánuje zrychlit evropskou expanzi, aby snížila svoji závislost na britském trhu, na kterém vzhledem k dosud nedořešenému brexitu panuje nejistota.

Ryanair proto v tuto chvíli jedná s výrobcem Boeingu o rozšíření dosavadních objednávek nových letadel. Společnost chce podpořit růst v Itálii, Německu, Polsku a Rumunsku a využít tak, že místní konkurenti jako Air Berlin nebo Alitalia procházejí restrukturalizací.

Evropská jednička v přepravených cestujících

Počet cestujících za minulý fiskální rok vzrostl o 13 procent na 120 miliónů. Ryanair přitom v kalendářním roce 2016 předstihl Lufthansu v počtu přepravených cestujících a stal se v tomto ohledu evropskou jedničkou.

Německý přepravce na začátku roku ohlásil, že počet přepravených cestujících v roce 2016 navýšil o 1,8 procenta na 109,7 miliónu. Ryanair však v kalendářním roce 2016 meziročně přepravil o 15 procent více než v předchozím roce, čímž se dostal na číslo 117 miliónů.  [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám