Hlavní obsah

Mrazy zničily ovocnářům čtvrtinu úrody, škody jsou vyšší než loni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní jarní mrazy zničily českým ovocnářům přibližně čtvrtinu úrody v odhadované hodnotě 478 miliónů korun. Nejvíce na ně doplatily sady na Moravě. Největší propad sklizně se čeká u meruněk a broskví, a to kolem 80 procent, uvedl v pátek předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Ilustrační foto

Článek

Dubnové a květnové mrazy poškodily české ovocnáře druhý rok po sobě, loni způsobily škody kolem 400 miliónů korun. Ty letošní jsou tedy ještě o pětinu vyšší.

Finančně se nejvyšší ztráty odhadují u jablek jako hlavního ovocného druhu v Česku, měly by se pohybovat kolem 270 miliónů korun, vyčíslil Ludvík.

Nejvíc byly poškozeny sady na jižní Moravě, ale i na dalších místech na střední a severní Moravě. V Čechách způsobily mrazy škody spíše lokální.

Některým hrozí existenční problémy

Právě některé moravské ovocnářské podniky, které nečekaně chladné počasí drtivě poškodilo už druhý rok po sobě, by se kvůli výpadku mohly podle Ludvíka dostat i do existenčních problémů. O případné pomoci státu jsou ovocnáři podle Ludvíka připraveni jednat. Loni vláda ovocnářům na mrazové škody poskytla odškodnění 133 miliónů korun.

V čtvrtek vyčíslili odhad ztrát kvůli jarním mrazům také vinaři. Podle Svazu vinařů ztráty na neprodaném víně dosáhnou 1,2 miliardy korun, podobně jako před rokem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Mráz ničil jahodníky i révu

Mrazy, které udeřily v noci na středu, trhaly rekordy. Teploty v některých místech, třeba na západě Čech, atakovaly hranici minus deseti stupňů. Jako na trní...

Výběr článků

Načítám