Hlavní obsah

Růst české ekonomiky letos zrychlí na 2,6 procenta, předpovídá Evropská komise

• Aktualizováno

Tempo růstu české ekonomiky v letošním roce zrychlí na 2,6 procenta z loňských 2,4 procenta. Napřesrok by pak měl hospodářský růst dosáhnout 2,7 procenta. Předpověděla to ve čtvrtek Evropská komise. Potvrdila tak svůj únorový výhled. Hrubý domácí produkt Evropské unie podle EK letos poroste o 1,9 procenta, stejně jako loni.

Foto: Milan Malíček, Právo

Tempo růstu české ekonomiky v letošním roce zrychlí na 2,6 procenta z loňských 2,4 procenta.

Článek

Komise je optimističtější než české ministerstvo financí, které minulý měsíc snížilo odhad letošního růstu na 2,5 procenta z dříve předpokládaných 2,6 procenta. S růstem v rozsahu 2,5 procenta počítá ministerstvo financí také v příštím roce.

Za růstem české ekonomiky bude podle komise v letošním roce stát především domácí poptávka. Soukromá spotřeba, kterou podporují příznivé podmínky na trhu práce a solidní spotřebitelská důvěra, by se letos měla zvýšit o 2,4 procenta.

Míra nezaměstnanosti letos podle Komise klesne na 3,5 procenta z loňských čtyř procent.

EU poroste pátý rok za sebou

Hrubý domácí produkt EU poroste letos, stejně jako loni, o 1,9 procenta a Komise v příštím roce čeká zopakování tohoto tempa.

Znamená to mírné zlepšení odhadů proti zimní prognóze, která předpovídala pro oba roky tempo 1,8 procenta. Ekonomika eurozóny letos mírně zpomalí na 1,7 procenta a napřesrok se vrátí k loňskému tempu 1,8 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám