Hlavní obsah

V dubnu bylo vyhlášeno 1121 osobních bankrotů. Padlo více obchodních společností

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dubnu letošního roku bylo vyhlášeno 1121 osobních bankrotů, 69 bankrotů obchodních společností a 500 bankrotů fyzických osob podnikatelů. Vyplynulo to z analýzy analytické společnost CRIF na základě dat portálu informaceofirmach.cz. Osobních bankrotů tak bylo vyhlášeno o 438 méně než v březnu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Osobní bankroty

Článek

Od května 2016 do dubna 2017 pak bylo vyhlášeno 15 633 osobních bankrotů, což představuje meziroční pokles o pět procent. Dále bylo v dubnu podáno 137 návrhů na bankrot obchodních společností, 631 návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů a 1334 návrhů na osobní bankrot.

„Počet osobních bankrotů se po březnovém zvýšení vrátil na své tradičnější hodnoty z posledního období. V nejbližší době neočekáváme vzhledem k dobré kondici české ekonomiky a nízké nezaměstnanosti dlouhodobé výraznější zvyšování jejich počtu,” uvedla analytička společnosti CRIF Věra Kameníčková.

Nejvíc bankrotují stavební firmy

Počet bankrotů obchodních společností v dubnu meziměsíčně vzrostl o jeden bankrot, zatímco počet návrhů na bankrot obchodních společností se meziměsíčně zvýšil o 11 návrhů.

Počet bankrotů se u fyzických osob podnikatelů naopak meziměsíčně snížil o 200. Počet návrhů na bankrot fyzických osob podnikatelů se v dubnu rovněž výrazně snížil, celkem o 186 návrhů.

„Po březnu, kdy jsme zaznamenali poměrně výrazný jednorázový nárůst počtu bankrotů fyzických osob podnikatelů i návrhů na jejich bankrot, se jejich počet vrátil pod dvanáctiměsíční průměr, který aktuálně činí 566 bankrotů FOP a 704 návrhů na jejich bankrot,” domnívá se Kameníčková.

Nejvíce bankrotů obchodních společností bylo v dubnu vyhlášeno ve stavebnictví (15 bankrotů), v průmyslu, obchodu a službách (shodně 12 bankrotů). Nejméně se pak bankrotovalo v dopravě, ve skladování, v odvětví cestovních kanceláří a v ubytování a stravování (shodně tři bankroty).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám