Hlavní obsah

Byty v Písnici má od ČEZ koupit CIB Group

Právo, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městská část Praha-Libuš nyní nebude usilovat o koupi bytů na sídlišti v Písnici od firmy ČEZ, řekl v úterý starosta Jiří Koubek (TOP 09). Výběrové řízení na koupi více než 700 bytů od firmy ČEZ vyhrála firma Kennial podnikatele Pavola Krúpy. Od koupě ale ustoupila a jako důvod uvedla žalobu nájemníků na určení vlastnictví a právní vady tendru. Podle ČEZ právo získat více než 700 bytů přešlo na druhého v soutěži – CIB Group.

Foto: Petr Horník, Právo

Nájemníci bytů v Písnici demonstrovali proti prodeji před Úřadem vlády.

Článek

„Okamžitě po doručení oficiální výzvy ze strany ČEZ jsme připraveni zahájit jednání, která by měla vést k uzavření kupní smlouvy, zaplacení kupní ceny a převodu vlastnického práva,“ uvedl v úterý v prohlášení výkonný ředitel CIB Group Dušan Koňařík.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž Právu sdělil, že polostátní energetický gigant se musí držet pravidel soutěže, která vyhlásil. Prodej bytů jejich dlouhodobým nájemcům by byl podle Kříže v rozporu s pravidly. „Podmínky soutěže směřují k tomu, aby v případě nezaplacení ze strany vítěze byl osloven druhý v pořadí, který navíc nabídl téměř stejnou částku,“ sdělil Kříž. Firma Kennial soutěž vyhrála s nabídkou asi 1,45 miliardy korun za všechny nemovitosti, o něž se ucházela. Celkem soutěžilo pět subjektů.

Radnice podporuje prodej nájemníkům

O byty se původně hlásila libušské radnice, město jí dokonce přislíbilo bezúročnou půjčku. Usilovat o koupi už podle Koubka nyní nebude, radnice dříve marně žádala společnost ČEZ, aby soutěž odložila. „Nájemníci považují za jediné správné, aby byla zastavena soutěž a ČEZ přistoupil k přímému odprodeji bytů nájemníkům a začal s nimi jednat o ceně. V tom je jako městská část podporujeme. Jediné morálně správné je nabídnout byty nájemníkům,“ řekl ČTK Koubek.

Kennial od koupě ustoupila kvůli žalobě na určení vlastnictví, jíž podali nájemníci. Podle nich mohlo v 90. letech nastat pochybení při převodu písnických bytů do majetku firmy ČEZ. Požadavky nájemníků uvedené v žalobě firma Kennial považuje za relevantní. ČEZ tvrzení firmy zpochybnil.

Za zkratkou CIB u druhého v pořadí se skrývá původní skupina Canadian Investment Bridge. Akcie společnosti s mateřskou firmou registrovanou v Nizozemsku jsou na jméno. CIB Group oznámila, že se o písnické sídliště ucházela prostřednictvím své dceřiné společnosti Office Rent Prachatice. Do portfolia CIB Group patří aktuálně domy s 580 bytovými jednotkami v Praze, Liberci, Hrádku nad Nisou a Klatovech. Nákupem písnického sídliště – i s pozemky – by se tedy její portfolio více než zdvojnásobilo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám