Hlavní obsah

Prazdroj loni zvýšil prodej piva na 11 miliónů hektolitrů, více se pije i cider

– Plzeň

Plzeňský Prazdroj loni prodal v Česku a v cizině téměř 11 miliónů hektolitrů piva, o necelý milión hektolitrů víc než v roce 2015. Vývoz do více než 50 zemí posílil o deset procent. Prodej na domácím trhu se zvýšil o 2,7 procenta na sedm miliónů hektolitrů piva. Nejvíce šly na odbyt šly ležáky plzeňského typu a cider Kingswood, jehož konzumace oproti roku 2015 stoupla o 20 procent.

Foto: David W Cerny, Reuters

Výrobní linka Plzeňského prazdroje.

Článek

Celkový loňský domácí růst táhl zejména zájem o prémiová piva. „Ležáku Pilsner Urquell lidé na českém trhu vypili o sedm procent více,” uvedl Deník, který čísla ve středu zveřejnil na svém webu.

Úspěch zaznamenaly i ležáky Velkopopovického kozla s nárůstem o 14 procent a další dvě značky z portfolia pivovaru - Gambrinus a Radegast růstem o šest, respektive o devět procent. „Prodeje tankového piva se loni zvýšily o čtyři procenta,” řekl webu obchodní ředitel restaurací a hospod Prazdroje Tomáš Mráz.

Koncem března pivovar oznámil, že zvýšil vývoz prémiového piva Pilsner Urquell meziročně o deset procent na 970 tisíc hektolitrů. Klíčovými trhy zůstaly tradiční exportní země, jeho obliba roste také v exotických destinacích. Podíl čepovaného piva na exportu Pilsner Urquell už tvoří pětinu a ve světě přibývá tankových hospod s plzeňským ležákem.

Plzeňský Prazdroj převzala letos 31. března japonská skupina Asahi. Největšího výrobce piva v ČR koupila s dalšími čtyřmi evropskými pivovary. Dá za ně téměř 200 miliard korun. Organizace těchto firem nyní nese název Asahi Breweries Europe Ltd. a bude přímo podřízená společnosti Asahi Group Holdings Ltd. v Tokiu. Regionální centrála je v Praze.

Prazdroj měl od počátku dubna 2015 do konce loňského března zisk před zdaněním 3,7 miliardy korun, meziročně o pět procent vyšší. Tržby ve fiskálním roce od počátku dubna 2015 do konce letošního března stouply meziročně o 3,3 procenta na 14,4 miliardy korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Plzeňský Prazdroj převzali Japonci

Japonská Asahi v pátek převzala Plzeňský Prazdroj. Největšího výrobce piva v Česku koupila spolu s dalšími čtyřmi evropskými pivovary. Dá za ně 200 miliard...

Výběr článků

Načítám