Hlavní obsah

Čtvrtletní zisk Hyundai kvůli Číně klesl o 21 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čistý zisk největší jihokorejské automobilky Hyundai Motor v prvním čtvrtletí klesl o 21 procent na 1,33 biliónu wonů (29 miliard korun). Společnost tak zaznamenala potřinácté za sebou čtvrtletní pokles zisku. Ve středu sdělila, že její výkonnost srazil propad prodeje na čínském trhu, který odráží politické napětí mezi oběma zeměmi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Článek

Ve výsledcích se rovněž odrazily náklady nedávného svolávání vozů do servisů v USA.

Analytici oslovení agenturou Reuters čekali v průměru výsledek 1,25 biliónu wonů. Celkové tržby se přitom meziročně zvýšily o pět procent na 23,47 biliónu wonů. Akcie Hyundai po zprávě vzrostly až o čtyři procenta, protože výsledky mírně překonaly očekávání.

Hyundai je spolu s dceřinou společností Kia Motors pátým největším výrobcem aut na světě. Společnost vyrábí i v Česku, v roce 2008 zahájila sériovou výrobu v Nošovicích na Frýdecko-Místecku.

Hyundai i Kia od března zažívají kvůli politickému napětí mezi Soulem a Pekingem prudký pokles prodeje na čínském trhu, který je největší na světě, a na zahraničním prodeji obou automobilek se podílejí více než čtvrtinou. Obě firmy tam prodaly v březnu o 52 procent méně vozů než před rokem. Hyundai uvedla, že její prodej v Číně za první čtvrtletí klesl o 14 procent.

Hyundai do budoucna očekává  „postupné oživování zisků”. Zákazníky chce přitáhnout zejména novým modelem vozu typu SUV a novými modely značky Genesis.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám