Hlavní obsah

LVMH koupí módní divizi Dior, zaplatí více než 170 miliard

Největší výrobce luxusního zboží na světě francouzská skupina LVMH zjednoduší svou strukturu a zcela pohltí módní značku Dior. Od akvizice si slibuje větší růst. Informuje o tom agentura AFP. LVMH se chystá zaplatit 6,5 miliardy eur (174,2 miliardy korun) za módní divizi Christian Dior. Ta se tak ocitne pod jednou střechou se svou sesterskou divizí parfémů a kosmetiky.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Šéf a majitel skupiny LVMH Bernard Arnault je nejbohatším mužem Francie a jedním z nejbohatších Evropanů

Článek

Akvizice jedné z nejprestižnějších luxusních značek je pro majitele skupiny LVMH, miliardáře Bernarda Arnaulta, významnou událostí, řekl nejbohatší Francouz na tiskové konferenci.

Zjednoduší vedení firmy, sníží provozní náklady a posílí podíl módy a módních doplňků uvnitř skupiny. Pro LVMH „bude představovat pramen růstu”.

Akcie Dior na burze v Paříži v reakci na zprávu posílily o 13 procent na nový rekord, akcie LVMH přidaly 4,5 procenta, upozornil server CNN.

Luxusním značkám se daří

Značka Christian Dior existuje již 70 let. Proslula módními kolekcemi haute couture (vysoké krejčoviny), módní konfekcí, luxusní koženou galanterií, šperky a botami. Výrobky se prodávají v celosvětové síti 198 butiků a společnost zaměstnává 5000 lidí.

Během posledních pěti let se její tržby zdvojnásobily, za uplynulých 12 měsíců přesáhly dvě miliardy eur.

Skupina LVMH vlastní na 70 významných luxusních značek včetně takových jako Louis Vuitton, Guerlain, Hennessy nebo Sephora. Její portfolio sahá od nápojů přes kabelky a parfémy až po luxusní hodinky. V prvním čtvrtletí letošního roku jí odbyt vzrostl o 15 procent na zhruba 10 miliard eur.

Loni firma zažila rekordní rok, kdy se jí zisk zvýšil o 11 procent na 3,98 miliardy eur a tržby vzrostly o šest procent na 37,6 miliardy eur.

Reklama

Výběr článků

Načítám