Hlavní obsah

Češi mají na běžných účtech přes bilión korun

Češi měli ke konci letošního ledna na běžných účtech uloženo už přes jeden bilión korun, o 250 miliard více než před dvěma lety. Je to dvakrát více peněz, než kolik mají na zbylých typech netermínovaných vkladů včetně spořicích účtů. Sdělil to server Bankovnipoplatky.com s odkazem na údaje České národní banky.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Úročení běžných účtů přitom bývá minimální. Průměrný úrok na nich je podle provozovatele tohoto serveru Patrika Nachera logicky výrazně nižší než na účtech spořicích a pohybuje se v současnosti těsně na nulou. Na většině běžných účtů se tak dnes lidem proti době třeba před sedmi lety neúročí téměř nic.

Češi mají strach, že o peníze přijdou

Čísla potvrzují podle analytika společnosti Cyrrus Lukáše Kovandy nadměrnou opatrnost Čechů při nakládání s vlastními penězi. „Pro podstatnou část Čechů je zkrátka lepší vrabec v hrsti než holub na střeše, a to i přesto, že jim vrabčák v rukou bez užitku chřadne. Zkušenost s tunelováním bank a privatizačních fondů 90. let nebo propady burz v souvislosti s nedávnou světovou finanční krizí jejich opatrnost umocňují. Mají pocit, že holub na střeše může až příliš snadno ,frnknout‘, případně dokonce míní, že jim jej někdo před očima za bílého dne ukradne," uvedl k tomu analytik společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

Nacher míní, že by klienti měli případně ponechat peníze na takových běžných účtech, které jsou úročeny jako účty spořicí. Takový běžný účet dnes v ČR podle něj fakticky nabízí jen Air Bank, a to jedno procento ročně. Podmínkou je, že klient musí udělat měsíčně alespoň pět plateb s její platební kartou.

Další finanční ústav Wüstenrot nabízí na svém běžném účtu sazbu 0,1 procenta, a ostatní banky pouhých 0,01 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám