Hlavní obsah

Praha chce regulovat pronájem bytů přes Airbnb. Spíš se s firmou domluvte, radí odborník

Novinky, Bohumír Žídek

Podle pražské primátorky Adriany Krnáčové je třeba regulovat krátkodobé pronajímání bytů prostřednictvím platformy Airbnb. Podle odborníka na takzvanou sdílenou ekonomiku Aleše Roda by se měl magistrát s poskytovatelem spíš domluvit a snažit se o snížení zbytečné administrativní zátěže. Oba to sdělili Novinkám.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

Krnáčová se v posledních dnech zapojuje do debat o pronajímání bytů prostřednictvím webové platformy Airbnb. Domnívá se, že by měl magistrát řešit problémy, které jsou podle ní se službou spojeny.

Problémy, o kterých paní primátorka hovoří, nezpůsobuje Airbnb
Aleš Rod, odborník na sdílenou ekonomiku

Odlišný pohled nabízí odborník na sdílenou ekonomiku z Centra ekonomických a tržních analýz Aleš Rod. „Praha má hodně specifických problémů, ale sdílení ubytování mezi ně nepatří. Inspirujme se ve městech, kde to funguje, nemusíme nutně vymýšlet již jednou vymyšlené,“ radí primátorce.

„Fakt, že magistrát v otázce sdílené ekonomiky tápe, samozřejmě souvisí s tím, že se jedná o novou službu, která přináší řadu otázek a nových výzev. To je pochopitelné. Jedna věc by ale neměla zapadnout – problémy, o kterých paní primátorka hovoří, nezpůsobuje Airbnb,“ zdůraznil.

„To je oblíbená služba, kterou lidé rádi využívají, proto nemá smysl jí stavět ekonomické ani administrativní bariéry. To koneckonců potvrzuje i doporučení Evropské komise. Problémy způsobuje stará regulace, která absolutně nerespektuje současnou úroveň poznání a probíhající digitální revoluci,“ připomněl Rod.

V Berlíně a New Yorku Airbnb zakázali. Já tak daleko zacházet nechci
Adriana Krnáčová, pražská primátorka

„Já osobně nemám s Airbnb problém, ale musíme se na to podívat ze širší perspektivy,“ sdělila Novinkám primátorka Krnáčová.

„Totéž se dělo v Berlíně nebo New Yorku, což způsobilo, že v těchto městech je teď regulace taková, že v podstatě znamená zákaz té služby. Já tak daleko ale pochopitelně zacházet nechci,“ dodala.

Problémem je nejasná definice

Podle Roda je problém především v nejasné definici sdílené ekonomiky. „Již dva roky systematicky upozorňuji na to, že dokud nedojde k jasné definici sdílené domácnosti (home sharing) a dohodě samospráv se sdílenými platformami na spolupráci, bude regulátor vždy tahat za kratší konec,“ uvedl.

„Lidé si vždy najdou cestu, jak své preference uspokojit, nepotřebují k tomu povolení magistrátu. Sdílené transakce mohou nerušeně fungovat i ve zcela nekontrolované šedé ekonomice, což nechce nikdo z nás,“ ujistil.

„Držme se dobrých příkladů: Ukazuje se, že ve městech, kde došlo k dohodě mezi Airbnb a magistrátem, byla zároveň jasně nastavena pravidla pro sdílení, regulatorní i daňové povinnosti,“ navrhuje Rod.

Město chce lázeňské poplatky a přehled o turistech

Podle Krnáčové v tuto chvíli město řeší dva problémy související s krátkodobými pronájmy přes internetové platformy. „Nikdo v tuto chvíli nedokáže kontrolovat, zda jsou odváděny takzvané lázeňské poplatky, takže město a potažmo stát velmi pravděpodobně přicházejí o peníze,“ stěžuje si politička.

„Druhou rovinou jsou početné stížnosti lidí, kteří žijí vedle těch bytů. Obvykle mají problém s častým hlukem, ale i s tím, že nevědí, kdo vlastně vedle nich bydlí,“ tvrdí Krnáčová.

Bydlím na dohled od několika hlučných hotelů. Stavět argumenty pro regulaci miliónové metropole na subjektivních pocitech je ošidné
Aleš Rod, odborník na sdílenou ekonomiku

„A s tím je spojena i bezpečnost, což samozřejmě nutně nemusí znamenat jen hrozbu terorismu. Potřebujeme vědět, kdo se po městě pohybuje a kde přebývá, a přestože ohlašovací povinnost platí i u Airbnb, nikdo nemůže kontrolovat, zda se dodržuje,“ dodala primátorka.

Hluk rozhodně není jen problém Airbnb

Podle Roda má situace snadné řešení. „V otázce lázeňských poplatků i reportování cizinecké policii by rozhodně situaci pomohlo vyřešit odstranění zbytečné administrativní zátěže, což by ocenili všichni pronajímatelé – hotely, penzióny, hostely i hostitelé v domácnosti,“ řekl.

„Pokud regulátor nedokáže jasně lidem sdělit, co po nich chce a proč, nemůže se divit. Otázky bezpečnosti nebo negativních externalit hluku samozřejmě nepodceňuji, ale v tomto kontextu se jedná o zástupné argumenty, protože v Airbnb se nepohybují anonymní uživatelé a městské vyhlášky platí pro všechny,“ připomněl.

„Já osobně bydlím na dohled od několika hotelů a z toho, co se před nimi někdy odehrává zejména v nočních hodinách, bych dokázal vyvodit velmi dramatické závěry s ohledem na hluk nebo bezpečnost hotelů. Stavět argumenty pro regulaci miliónové metropole na subjektivních pocitech je ošidné,“ uzavřel Rod.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám