Hlavní obsah

Tady jsou největší naleziště lithia v Evropě. Pohled na Cínovec z podzemí i z dronu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na první pohled není na krušnohorském Cínovci nic tak mimořádného — stromy, tráva, posed. Uvnitř se však skrývá cenná surovina. V dole na Cínovci se nachází největší naleziště lithia v Evropě. Kov využívaný při výrobě baterií, například těch do mobilních telefonů, láká těžaře. Odhaduje se, že investice se mohou pohybovat v řádech miliard korun a že těžba kovu může začít za několik málo let. Lokalita zaujala i agenturu AP, která v místě natáčela.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

V dole na Cínovci se nachází největší naleziště lithia v EvropěVideo: AP

 
Článek

Z výsledků geologického průzkumu z konce loňského roku vyplývá, že zdroje lithia na krušnohorském Cínovci jsou 1,2 až 1,4 miliónu tun. V Česku se nachází podle hrubých odhadů šest procent světové zásoby lithia, většina je v okolí Cínovce, zbytek ve Slavkovském lese.

Od loňského podzimu má všechna povolení k těžbě u Cínovce na Teplicku společnost Cínovecká deponie, kterou ovládá investiční skupina RSJ kolem miliardáře Karla Janečka. Lithium chce těžit povrchově.

Nezávislost na dodávkách z Asie

Hlubinnou těžbu pak v lokalitě plánuje společnost Geomet, kterou vlastní australský European Metals Holdings (EMH). Studii proveditelnosti chce mít připravenou do poloviny příštího roku.

„Domnívám se, že je pro Evropu velmi nebezpečné si i nadále myslet, že může být při výrobě baterií závislá na dodávkách z Asie, zejména pak v případě lithia,“ uvedl pro agenturu AP šéf holdingu EMH Keith Coughlan.

„Myslím si, že z evropského pohledu jde o významný přínos, a věřím, že v určité fázi bude mít některý z hlavních evropských koncových odběratelů zájem s námi jednat o dodávkách z Cínovce,“ dodal.

Společnost plánuje v Krušných horách kromě lithia těžit i cín a wolfram. Celkové náklady na přípravu projektu až po vývoj, testování a projekci zpracovatelských technologií se podle Geometu mohou pohybovat mezi 600 a 700 milióny korun. Zhruba polovina již byla proinvestována.

„Náklady na samotnou otvírku dolu a výstavbu zpracovatelského závodu se pak budou pohybovat v řádu jednotek miliard korun," uvedl ředitel společnosti Geomet Richard Pavlík.

Přípravné práce

Cínovecká deponie počítá s tím, že do zahájení těžby na Cínovci bude muset investovat stamilióny korun. Firma má už pro ložisko všechna potřebná povolení, těžba by tak mohla začít do několika let.

„V současnosti provádíme přípravné práce, musíme následně postavit areál pro zpracování suroviny, najít zaměstnance, zprovoznit technologie, vyřešit odbyt vytěžené suroviny,” řekl mluvčí Cínovecká deponie a Sanaka Industry Martin Frýdl.

Geomet by rád spolu s českou společností HE3DA, která se zabývá vývojem bateriových technologií, vytvořil komplexní český řetězec od těžby přes zpracování, výzkum až po výrobu a prodej finálních výrobků (baterií) s vysokou přidanou hodnotou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám