Hlavní obsah

Spotřebitelské ceny meziročně stouply o 2,6 procenta

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spotřebitelské ceny v březnu meziročně stouply o 2,6 procenta, což bylo o 0,1 procentního bodu více než v únoru. Vyplynulo to z údajů, které v pondělí zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Na zvyšování spotřebitelské inflace mělo největší vliv zvyšování cen potravin a nealkoholických nápojů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Ceny běžného pečiva v březnu meziročně vzrostly o devět procent, vajec o 18,9 procenta, sýrů o 16,4 procenta, másla o 21,7 procenta a cukru o 25,5 procenta.

Další v pořadí vlivu byly ceny pohonných hmot, které meziročně vzrostly o 16,8 procenta. Ceny lihovin vzrostly o 3,8 procenta a ceny tabákových výrobků o 4,9 procenta.

Ceny stravovacích služeb vzrostly o šest procent a ceny ubytovacích služeb o 1,5 procenta. V oddíle ostatní zboží a služby byly vyšší ceny pojištění o 3,6 procenta.

Na růst cenové úrovně rovněž působily ceny v oblasti bydlení. Čisté nájemné zdražilo o 2,5 procenta, vodného o 2,2 procenta, stočného o 2,4 procenta, elektřiny o 0,3 procenta.

Inflace nad očekáváním ČNB

„Březnová inflace předčila očekávání České národní banky z její aktuální prognózy. Její hodnota se tak stala klíčovým důvodem pro ukončení intervenčního režimu už v prvních dubnových dnech,” řekl Novinkám hlavní ekonom společnosti Cyrrus Lukáš Kovanda.

„Pro běžného spotřebitele je pozitivní, že v březnu se oproti únoru snížily ceny zeleniny o více než desetinu,” připomněl Kovanda. „Zimní 'výpadek' v dodávkách zeleniny se tedy daří eliminovat,” dodal.

„Meziročně vyšší ceny potravin přispívají i k meziročnímu růstu cen stravování, kde se rovněž, podobně jako v oblasti ubytování, projevuje efekt zavedení EET,” uzavřel ekonom.

Úrokové sazby se zatím zvyšovat nebudou

„Přestože se inflace v současné době nachází nad inflačním cílem ČNB, neočekáváme, že by letos ČNB zvyšovala úrokové sazby,” uvedla pro Novinky analytička Raiffeisenbank Monika Junicke.

„Poté, co ČNB ukončila minulý týden kurzový závazek, se guvernér Rusnok vyjádřil, že je důležité, aby si kurz české koruny našel svou novou rovnováhu, než se ČNB uchýlí k dalšímu kroku v utahování měnové politiky,” domnívá se analytička.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám