Hlavní obsah

Plzeňský Prazdroj převzali Japonci

Japonská Asahi v pátek převzala Plzeňský Prazdroj. Největšího výrobce piva v Česku koupila spolu s dalšími čtyřmi evropskými pivovary. Dá za ně 200 miliard korun.

Foto: archiv Plzeňského Prazdroje

Návštěvnícké centrum Plzeňského Prazdroje

Článek

Pátkem se uzavřela transakce, v rámci níž společnost Asahi koupila bývalé podniky pivovarnické skupiny SABMiller v Evropě, řekla mluvčí Plzeňského Prazdroje Jitka Němečková.

Japonci se kromě Plzeňského Prazdroje stanou majiteli polských značek Tyskie a Lech, slovenského Topvaru, maďarského Dreheru a rumunského Ursusu. Na nákup si berou úvěr od bank. [celá zpráva]

Organizace těchto firem nyní ponese název Asahi Breweries Europe Ltd. a bude přímo podřízená společnosti Asahi Group Holdings Ltd. v Tokiu. Regionální centrála bude v Praze.

„Společnost Asahi nyní může s hrdostí prohlásit, že se touto transakcí spojila s pivovarnickou organizací světové úrovně, která vyrábí přední značky a samozřejmě první zlatý ležák na světě Pilsner Urquell," řekl Rjúiči Kitagawa ze skupiny Asahi.

Asahi patří i další evropské pivovary

Loni v říjnu dokončila Asahi akvizici bývalých podniků SABMiller v Itálii, Nizozemí a ve Velké Británii, které zahrnují hlavně značky Peroni, Grolsch a Meantime.

„Prazdroj a Asahi spojuje nejen hluboká úcta k tradici, ale i ohromná vášeň pro inovace. Budeme tak jistě i nadále rozvíjet tradiční českou pivní kulturu a podporovat zájem o čepovaná piva i reagovat včas na změny v chování spotřebitelů a nabízet jim inovace našich produktů," řekl generální ředitel Prazdroje pro ČR a Slovensko Tom Verhaegen.

Asahi je výrobcem piva, lihovin, nealkoholických nápojů a potravin, působí ve více než 100 zemích. V roce 2015 prodal 20,5 miliónu hektolitrů piva.

Prazdroj předloni prodal v Česku a v cizině deset miliónů hektolitrů piva, loňské výsledky prodejů zveřejní v polovině dubna. Prazdroj měl od počátku dubna 2015 do konce loňského března zisk před zdaněním 3,7 miliardy korun, meziročně o pět procent vyšší.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám