Hlavní obsah

Manažeři Opelu v případě převzetí firmy dostanou vysoké prémie, píše magazín

Členové představenstva německé automobilky Opel by měli v rámci plánovaného převzetí podniku francouzským konkurentem PSA Group získat vysoké prémie. Podle informací časopisu Manager Magazin jim mateřská společnost General Motors vyplatí celkem 20 až 30 miliónů eur (cca 540 až 810 miliónů korun), pokud se transakci podaří dotáhnout do konce.

Foto: Michael Probst, ČTK/AP

Vlajky před centrálou Opelu v německém Rüsselsheimu.

Článek

Francouzská automobilka PSA Group, která vyrábí vozy Peugeot a Citroën, se tento měsíc dohodla, že koupí za 2,2 miliardy eur (zhruba 60 miliard korun) ztrátovou evropskou divizi amerického koncernu General Motors, jejíž hlavní součástí je právě Opel.

Transakci musí schválit evropské regulační orgány, završena by měla být do konce letošního roku. [celá zpráva]

Odměna až 30 miliónů eur (810 miliónů korun) bude podle časopisu Manager Magazin mezi devět členů představenstva Opelu rozdělena v případě, že se obchod opravdu uskuteční. Na jednoho tak v průměru vychází v přepočtu až 90 miliónů korun.

Neměli by odcházet

Podle informací z podnikových kruhů není odměna podmíněna odchodem představenstva po dokončení transakce. Šéf PSA již představenstvu nabídl, že může pokračovat v práci i pod francouzským vedením.

K informaci se kriticky vyjádřil expert na automobilové odvětví Ferdinand Dudenhöffer. „Je to velmi podivné,” řekl agentuře DPA a vyzval Opel, aby zprávu vyvrátil. Mluvčí firmy se k tvrzením časopisu ale odmítl vyjádřit.

Předseda představenstva Opelu Karl-Thomas Neumann se mezitím začal zbavovat akcií firmy General Motors. Jen v období od 10. do 21. února jejich prodejem získal 3,85 miliónu eur (104 milióny korun), píše Manager Magazin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám