Hlavní obsah

Projekt století. Němci jednají o stavbě železnice napříč Jižní Amerikou

O výstavbě železnice napříč Jižní Amerikou jedná v Bolívii řada německých společností v čele se Siemensem. Projekt za deset miliard dolarů (250 miliard korun) počítá s položením 3700 kilometrů kolejí mezi Atlantickým a Tichým oceánem, informovala agentura Reuters.

Foto: Profimedia.cz

Bolivijské ženy v tradičním oděvu (ilustrační foto)

Článek

Mezioceánská železnice má protínat Brazílii, Bolívii a Peru, a to z brazilského přístavu Santos do peruánského Ila. „Je to projekt století,” prohlásil náměstek německého ministra dopravy Rainer Bomba.

Studii rentability projektu, který by zásadně zkrátil cestu zboží z brazilského pobřeží na asijské trhy, nyní zkoumají představitelé Brazílie, Peru, Uruguaye a Bolívie spolu s odborníky z Německa a Švýcarska. Účastníkem je také německá strojírenská společnost Siemens, uvedl její mluvčí Dennis Hofmann. Projekt je podle něj v počáteční fázi, řadu otázek ještě zbývá vyjasnit.

Čínský projekt odradil cenou

Další německé firmy, které v Bolívii jednají, jmenovány nebyly. Bomba ale řekl, že „účast 40 podniků znamená, že Německo je zapojeno nejen do fáze plánování, ale i do fáze realizace”. Bolivijský ministr veřejných prací Milton Claros agentuře Reuters řekl, že Bolívie a Německo podepsaly smlouvy o technické podpoře a o financování projektu.

O podobném projektu před dvěma lety jednalo Peru s Čínou, náklady na výstavbu železnice přes Andy za 60 miliard dolarů však Peru odradily. Prezident Pablo Kuczynski později řekl, že by železnice měla vést přes vnitrozemskou Bolívii. Čínský projekt zpochybňovala i Brazílie.

Podle brazilského velvyslance v Bolívii Raymunda Santose byla politická stránka věci už vyřešena, teď je řadě ta technická.

Reklama

Výběr článků

Načítám