Hlavní obsah

Insolvenční správce OKD pozastavil funkci šéfovi dozorčí rady. Kvůli vazbě na Bakalu

Insolvenční správce těžební společnosti OKD Lee Louda pozastavil výkon funkce předsedovi dozorčí rady firmy Luboši Řežábkovi. Důvodem je skutečnost, že Řežábek je od 1. ledna předsedou dozorčí rady v pěti společnostech, které patří bývalému spolumajiteli OKD Zdeňku Bakalovi. Mohl by tak u něj nastat střet zájmů, uvedl Louda v oznámení zveřejněném v insolvenčním rejstříku, na které upozornil portál Euro.cz.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Článek

Jde o firmy z realitní skupiny Asental Group, která vlastní nemovitosti a pozemky především na území Moravskoslezského kraje, včetně bývalých nemovitostí OKD, a také vydavatelství Economia.

„O výkonu funkce člena (předsedy) dozorčích rad v uvedených společnostech ze strany pana Luboše Řežábka jsem nebyl informován, stejně tak nebyly informovány ani orgány dlužníka, čímž pan Luboš Řežábek porušil svou povinnost informovat o této skutečnosti ostatní členy dozorčí rady OKD a představenstvo společnosti OKD," uvedl Louda.

Funkci Řežábkovi pozastavil do konce letošního roku.

Nepřiměřené dividendy

Řežábek byl předsedou dozorčí rady OKD deset let, byl jím tedy už v době, kdy ve firmě ještě působil i Bakala. Řežábek je mezi členy bývalého představenstva a dozorčí rady, kteří podle Loudy způsobili OKD škodu za 2,787 miliardy korun, když schválili výplatu neúměrně vysokých dividend a předlužení firmy.

„O konkrétní výši škody bude muset rozhodnout soud na základě žaloby podané současným vedením OKD. Louda však již zapsal pohledávku za bývalými šéfy do soupisu majetkové podstaty zkrachovalé těžební společnosti," uvedl portál Euro.cz.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala, dlouholetý vlastník NWR, majitelky černouhelných dolů. Společnost v nesnázích přenechal letos v únoru skupině Ad Hoc Group.

Společnost OKD loni skončila v úpadku, poté, co na sebe sama podala insolvenční návrh. Do potíží se firma dostala kvůli klesajícím cenám uhlí a předluženosti. Věřitelé jí povolili reorganizaci, firma nyní hledá strategického partnera, který má zajistit provozování dolů a také jejich postupný útlum.

V OKD se dál těží uhlí. I se zaměstnanci dodavatelských firem tam nyní pracuje zhruba 11 tisíc lidí. Na konci března ale firma zavře ztrátový Důl Paskov na Frýdecko-Místecku, který má okolo 1350 zaměstnanců.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám