Hlavní obsah

Nepovedený brexit může Britům zdražit čokoládu

Novinky, tov

Ceny čokolády ve Velké Británii mohou výrazně stoupnout, pokud se zemi nepodaří při brexitu uzavřít dohodu o volném obchodu. Prezidentka amerického výrobce čokolád Mars Fiona Dawsonová řekla, že bez dohody s členy EU by se mělo platit clo až 30 procent, napsal server BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dawsonová na jednání Americké obchodní komory při EU varovala, že zvýšení cen čokolády by ohrozilo dodavatelský řetězec a na něj navázaná pracovní místa. Dodala také, že obchodníci nedokáží nárůst cen vstřebat a zdražení čokolády by tak pocítili zákazníci.

Britská premiérka Theresa Mayová slibuje, že vyjedná dohodu o „co možná nejsvobodnějším obchodu”. Také ale prohlásila, že než aby uzavřela pro království nevýhodnou dohodu, raději nebude mít žádnou.

Prezidentka firmy Mars se obává, že pro Británii tak budou platit pravidla Světové obchodní organizace, včetně cel. Podle ní se v souvislosti s brexitem zatím mluvilo hlavně o automobilkách nebo finančním sektoru, pozornost by se měla věnovat ale i potravinářství, které tvoří 16 procent obratu výrobního sektoru Británie.

Mars má továrny v Británii i v dalších zemích Evropy - Francii, Německu či Polsku, mezi kterými putují ingredience. Po referendu o brexitu Mars v Británii navýšil investice a oznámil rozšíření výroby v továrně v Norfolku za 23 miliónů liber.

Dawsonová současně apelovala, aby se další země EU nesnažily potrestat Británii za její rozhodnutí odejít z Unie, ale hledaly nejlepší řešení pro spotřebitele i zaměstnance na obou stranách.

„Nikomu ekonomicky neprospěje, když omezí obchod s velkým trhem před vlastním prahem," uzavřela.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám