Hlavní obsah

Trhu práce v USA se daří, americký Fed může zvednout úrokové sazby

Ekonomika Spojených států vytvořila v únoru asi 235 tisíc pracovních míst, a překonala tak očekávání ekonomů. Vyplývá to z páteční zprávy amerického ministerstva práce. Míra nezaměstnanosti klesla na 4,7 procenta z lednových 4,8 procenta. Vzhledem k solidnímu vývoji se zvýšila pravděpodobnost, že americká centrální banka (Fed) zvýší úroky už tento měsíc.

Foto: Keith Srakocic, ČTK/AP

Pracovní veletrh v Pittsburghu

Článek

Únor byl první celý měsíc vlády nového amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten v kampani sliboval vytvoření 25 miliónů pracovních míst v příštích deseti letech, připomněl server CNN.

Podle zprávy ministerstva se vedle počtu pracovních míst solidně zvýšily také mzdy i počet lidí, kteří hledají práci. Podíl Američanů pracujících nebo hledajících práci je nyní na nejvyšší úrovni za téměř rok.

Daří se stavebnictví

Na nárůstu počtu pracovních míst se podílelo zejména stavebnictví, kde 58 tisíc nových míst představuje nejvyšší přírůstek za posledních deset let. Zásluhu na tom má do značné míry neobvykle teplé počasí na většině území USA.

Díky příznivému růstu pracovních míst a platů a poklesu nezaměstnanosti by Fed podle analytiků mohl přistoupit ke zvýšení základních úrokových sazeb už na zasedání svého měnového výboru v příštím týdnu.

„Drobné nedostatky, které můžeme v únorovém reportu z trhu práce nalézt, jistě nebudou pro centrální banku důvodem ke znepokojení. Růst sazeb na zasedání příští týden není nijak ohrožen,” míní analytik Patria Direct Tomáš Vlk. Zmíněným nedostatkem je podle něj „ne tak skvělý” růst mezd v USA. Po očištění o inflaci meziročně vzrostly zhruba o 0,6 procenta.

„Dolar bezprostředně po zveřejnění statistiky oslabil a obchoduje se za cenu okolo  1,063 dolaru za euro,” upozornila analytička Raiffeisenbank Monika Junicke.

Reklama

Výběr článků

Načítám