Hlavní obsah

Lednový vývoz táhly automobilky, byl o 19 miliard vyšší než dovoz

Novinky, bož

Podle předběžných údajů skončila v lednu bilance zahraničního obchodu přebytkem 19,4 miliardy korun. Vyplynulo to z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad. Tahounem exportu byl zejména vývoz aut a strojů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Zahraniční obchod v národním pojetí

Článek

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty. Oproti prosinci se po sezónním očištění v národním pojetí zvýšil vývoz o 1,8 procenta a dovoz o 0,4 procenta. V porovnání se stejným měsícem roku 2016 vzrostl vývoz o 6,7 procenta (na 274,3 miliard korun) a dovoz o osm procent (na 254,9 miliardy korun).

Významný vliv měl zejména růst přebytku bilance motorových vozidel o 5,9 miliardy korun a strojů a zařízení o 2,6 miliardy korun. Naopak u obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji se o 4,1 miliardy korun zvýšila převaha dovozu, u obchodu s ropou a zemním plynem to bylo o tři miliardy korun.

Vývoz a dovoz se zvýšily i v takzvaném přeshraničním pojetí, kdy se sleduje fyzický pohyb zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými či zahraničními subjekty.

Podle předběžných údajů se v tomto pojetí v lednu zvýšil vývoz meziročně v běžných cenách o osm procent a dovoz o 9,6 procenta. Celkový vývoz zboží tak dosáhl hodnoty 343,3 miliardy korun a dovoz hodnoty 294,8 miliardy korun.

Podle dat Eurostatu byl v prosinci 2016 podíl Česka na celkovém vývozu a dovozu Evropské unie shodně 2,7 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám