Hlavní obsah

Kuba nezvládá dodávat na trh doutníky

Havana

Kuba má problémy s dodávkami některých prémiových značek doutníků kvůli nízké úrodě v minulosti a rostoucí poptávce. Jev zvaný El Niño způsobil nadměrné deště a nevhodná sucha, což poškodilo zemědělství na Kubě, včetně úrody choulostivých tabákových rostlin, kterých je potřeba pro výrobu čtvrté největší vývozní položku země, uvádí agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Kuba nestíhá uspokojit všechny zájemce o prémiové doutníkyVideo: Reuters

 
Článek

Problémy s dodávkami přicházejí v době, kdy poptávka po kubánských doutnících roste, doma i v zahraničí. Doma se zvyšuje poptávka díky prudkému růstu počtu turistů a v zahraničí hlavně díky rozvíjejícím se trhům. Loni prodej kubánských doutníků stoupl o pět procent na 445 milionů USD (11,3 miliardy Kč).

Foto: Alexandre Meneghini, Reuters

Kuba má problémy s uspokojením poptávky po doutnících

Kubánská tabáková společnost Habanos uvedla, že prodej na domácím trhu se zvyšuje spolu s 13procentním růstem počtu turistů na ostrově. Turistiku podpořilo větší uvolnění pravidel pro cesty z USA na Kubu v rámci normalizace vztahů mezi oběma zeměmi. USA rovněž zrušily restrikce na počet kubánských doutníků, které si mohou turisté přivézt z Kuby do USA, což dále zvyšuje poptávku.

Foto: Alexandre Meneghini, Reuters

Letošní sklizeň by měla problémy s dodávkami doutníků vyřešit.

Farmáři však věří, že problémy s dodávkami by částečně mohla pomoci vyřešit letošní sklizeň. Pole v provincii Pinar del Río, která je hlavním místem pro pěstování tabáku na Kubě, jsou pokrytá zdravými zelenými rostlinami tabáku. Podle místních farmářů to vypadá, že by úroda mohla být nejlepší za několik let. Tabák je však třeba ještě zpracovat. První doutníky z letošní sklizně by se tak mohly začít objevovat na trhu ve třetím čtvrtletí.

Reklama

Výběr článků

Načítám