Hlavní obsah

PSA se dohodla na koupi Opelu, má zelenou od představenstva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská automobilka PSA vyrábějící vozy Peugeot a Citroën se domluvila s americkou společností General Motors, že koupí její ztrátovou divizi Opel. Dohodu už schválilo představenstvo PSA, uvedla agentura Reuters s odvoláním na obeznámené zdroje.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Centrála Opelu v německém Rüsselsheimu

Článek

PSA plánuje dohodu oznámit pondělí. Mluvčí obou automobilek PSA a General Motors odmítli zprávu agentury Reuters komentovat.

Opel si najal na setkání s dělníky sál na radnici v Rüsselsheimu, které se má konat v pondělí ráno od 9:45. Původně se mělo konat už v pátek, ale bylo zrušeno, protože se dojednávání dohody protahovalo.

Problémem byly dohody kvůli penzím, protože penzijní fond pro zaměstnance Opelu a Vaxhaullu je podfinancovaný, chybí v něm devět miliard dolarů, uvedla agentura Bloomberg. PSA chce, aby odpovědnost s fondem padla na GM.

Cílem spojení je ušetřit dvě miliardy eur na straně PSA, uvedl další obeznámený zdroj. Není ale jasné, jak toho chtějí Francouzi dosáhnout. Spekuluje se, že omezí výrobní kapacity a budou sdílet díly a snižovat náklady.

Ředitel PSA Carlos Tavares plánuje uplatnit u Opelu a Vaxhaullu stejný model restrukturalizace, jaké použil u automobilek Peugeot a Citroën.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám