Hlavní obsah

Kvůli EET končí některé obchody na vesnicích a malých městech

Novinky, ČTK, bož

Ve středu byla spuštěna druhá vlna elektronické evidence tržeb (EET). Finanční správa eviduje zhruba 300 miliónů vydaných účtenek od 110 tisíc obchodníků. V Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku kvůli EET skončily dva obchody na náměstí – second hand a galanterie. Starší majitelé se často nechtějí učit nové věci, pro jiné jsou náklady neúnosné.

Foto: Novinky

Starší majitelé se často nechtějí učit nové věci, pro další byly náklady na pořízení EET neúnosné.

Článek

Autentizační údaje byly podle Finanční správy vydány většině podnikatelů ve velkoobchodu a maloobchodu, kteří musejí od středy evidovat tržby. Přidali se k provozovatelům ubytovacích a stravovacích služeb, pro které je EET povinná od loňského prosince.

Finanční správa již dříve deklarovala, že kontroly dodržování EET zahájí okamžitě. Za závažné porušení zákona o evidenci tržeb hrozí pokuta až půl miliónu korun nebo uzavření provozovny.

Ještě v neděli se odhadovalo, že na spuštění druhé fáze EET je připravena zhruba pětina dotčených podnikatelů. Podle prodejců pokladních systémů byla na vině neznalost podnikatelů a přístup Finanční správy, která vydala zpřesňující pravidla příliš pozdě. [celá zpráva]

Hlídač EET kritizuje Finanční správu

Přístup Finanční správy a Generálního finančního ředitelství kritizuje provozovatel monitoringu Hlídač EET Michal Bláha. „Ředitelství má dojem, že každý podnikatel je zloděj a podvodník. Pokutu 50 tisíc za nepatrný prohřešek (v kontrolním hlášení DPH - pozn. redakce) obhajuje jako zcela odpovídající trest. Samo však neplní vlastní povinnosti a nerespektuje termíny ani úkoly na ni kladené,” uvedl Bláha.

Fáze zavádění elektronické evidence tržeb
Termín spuštěníObor činnosti
1. fáze1. 12. 2016ubytovací a stravovací služby
2. fáze1. 3. 2017maloobchod a velkoobchod
3. fáze1. 3. 2018ostatní činnosti vyjma těch ve 4. fázi, např. svobodná povolání, doprava, zemědělství
4. fáze1. 6. 2018vybraná řemesla a výrobní činnosti

Podle Bláhy nutí finanční správa podnikatele od listopadu 2016 „k ponižující a zdlouhavé registraci k EET, kde musí podnikatel napsat do 28 formulářových polí 27 údajů, které o něm finančáci již znají.”

„Neznám nikoho, kdo by přístup k EET dostal dříve než za tři dny. Návrh na automatické řešení, dopředu vygenerovaný přístup k EET pro všechny podnikatele a firmy, GFŘ odmítlo jako 'horší řešení než to jejich',” připomněl Bláha.

Ten také upozornil na to, že Generální finanční ředitelství přišlo s novou metodikou pro platby kartou měsíc před spuštěním EET pro e-shopy.

Majitelka: Nejsem zvyklá se vzdávat

I když například v Hodkovicích nad Mohelkou na Liberecku skončily dva obchody, některé budou pokračovat. „Nejsem zvyklá se vzdávat, uzavření second handu i galanterie kvůli EET je mi ale líto, sama jsem tam nakupovala,” uvedla Jiřina Sppaertsová, která Hodkovicích nad Mohelkou provozuje obchod s dárkovým zbožím a sama uvažovala, že skončí.

Nebudeme si moci koupit jiné věci, které bychom chtěli, třeba novou lednici, která pro nás má větší přínos než nová pokladna
Jarmila Košková, majitelka prodejny

Pro drobné obchodníky, jako je ona sama, považuje EET za zbytečné. „Koho bychom asi mohli okrádat,” podivuje se.

Za 50 tisíc se mohly pořídit potřebnější věci

Ani Jarmila Košková, která má hned vedle prodejnu s potravinami a vlastní také cukrárnu a restauraci, není z EET právě nadšená. „Měli jsme veliké investice, za tři pokladny jsme dali kolem 50 tisíc korun, k tomu budou ještě paušály za internetové připojení a další náklady," poznamenala.

Právě velké náklady na zavedení EET nutí řadu podnikatelů skončit. Pro ty starší je často obsluha dotykových displejů problém. Například trafikant v Dolních Bučicích u Čáslavi měl čistý zisk za leden pouhé tři tisíce korun. Na novinách a cigaretách prý nezbohatne a kroky, které by musel učinit k pořízení a zapojení pokladny, ho odradily, protože ve svých letech je prý rád, že napíše textovou zprávu. [celá zpráva]

Jen spotřeba pásek do pokladen je podle Koškové kvůli EET třikrát větší než dřív, navíc to už není obyčejný papír, a tak jsou náklady vyšší. „Nebudeme si moci koupit jiné věci, které bychom chtěli, třeba novou lednici, která pro nás má větší přínos než nová pokladna,” dodala.

V Majetíně na Olomoucku skončily dva ze tří obchodů, potvrdila Novinkám referentka tamního obecního úřadu Ludmila Dostálová. Již před několika dny na Facebooku kolovala informace, podle níž měly skončit všechny tři obchody.

Reklama

Související články

V Praze se protestovalo proti EET a vrchnosti

Na Václavském náměstí v Praze se v sobotu protestovalo proti elektronické evidenci tržeb (EET) a vrchnostenskému způsobu vládnutí politiků. Shromáždění...

Výběr článků

Načítám