Hlavní obsah

Odbory hrozí celostátní stávkou kvůli mzdám řidičů

Aktualizováno

Dopravní odboráři vyhlásili kvůli mzdám řidičů autobusů celostátní stávkovou pohotovost. O stávce rozhodnou 20. února po jednání krajů s vládou. Po středečním zasedání předsednictva Odborového svazu dopravy to řekl jeho šéf Luboš Pomajbík.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na ilustračním snímku nádraží v Kladně

Článek

Odborářům vadí, že slíbené zvýšení mezd zatím respektuje jen minimum zaměstnavatelů.

Od začátku letošního roku vláda nařízením zvýšila minimální mzdy pro řidiče ze 71,60 koruny na hodinu na 98,10 koruny a nařídila i vyšší platby za čekání a příspěvek za práci v náročném prostředí.

Podle odborů ale kvůli různým výkladům nařízení se v řadě krajů mzdy nezvýšily o očekávané tisícikoruny, ale maximálně o stokoruny. Panují přitom značné rozdíly v přístupu jednotlivých krajů, které autobusovou dopravu objednávají.

Řidičů je nedostatek

Místopředseda Asociace krajů ČR a liberecký hejtman Martin Půta v České televizi řekl, že když vláda rozhodla o zvýšení platů řidičů, měla by na něj přispět ze státního rozpočtu. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) je proti. Podle něj mají kraje peněz ve svých rozpočtech dostatek, navíc prý mohou lépe hospodařit.

Výstražnou stávku na 8. března už v úterý vyhlásily odbory tří autobusových dopravců v Ústeckém kraji. Vedení kraje uvedlo, že v případě stávky bude dopravcům krátit platby. [celá zpráva]

Řidičů autobusů je v Česku obecně nedostatek. Firmy ve svých náborových aktivitách více než dříve cílí i na ženy.

Reklama

Výběr článků

Načítám