Hlavní obsah

General Motors jedná o spojení Opelu se značkami Peugeot a Citroën

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší americká automobilka General Motors (GM) jedná o spojení své evropské divize Opel s francouzskou firmou PSA Group, která vyrábí vozy Peugeot a Citroën, uvedla agentura Reuters. Dohoda o spojení Opelu s PSA by podle nich mohla být oznámena již v příštích dnech. PSA potvrdila, že o převzetí Opelu uvažuje.

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Centrála Opelu v německém Rüsselsheimu

Článek

Cena akcií PSA na zprávu o jednání reagovala nárůstem o šest procent a dostala se na nejvyšší úroveň za rok a půl.

Spojením PSA s Opelem by vznikla skupina se zhruba 16procentním podílem na evropském automobilovém trhu, která by vystřídala francouzskou společnost Renault na postu druhé největší evropské automobilky za německým Volkswagenem, uvedla agentura Bloomberg.

GM a PSA již spolupracují při výrobě sportovně-užitkových vozů (SUV) a dodávkových automobilů. Mluvčí PSA agentuře Reuters potvrdil, že firmy vedou rozhovory o prohloubení partnerství.

„Jednáme s Opelem o rozšíření stávajících projektů,” prohlásil mluvčí. Zástupci Opelu a francouzské vlády, která v PSA vlastní 14procentní podíl, se zatím nevyjádřili.

Podle zdroje agentury Bloomberg zvažuje PSA převzetí Opelu s cílem zvýšit objem prodeje, získat přístup k novým technologiím a ušetřit prostřednictvím společných nákupů.

Reklama

Výběr článků

Načítám