Hlavní obsah

Ceny mobilních služeb chtějí řešit i Sobotka s Babišem

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) hodlá v únoru jednat se zástupci Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) a Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) o cenách mobilních služeb, které jsou v ČR vyšší než v okolních státech. Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce, aby problém řešila i vládní koalice.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Podle Babiše jsou ceny datových služeb v Česku nejvyšší v Evropě. Chce proto, aby se vláda zasadila o jejich snížení. Záležitost podle vicepremiéra spadá do kompetence ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD). „Už to měl řešit kolega Mládek dávno,” prohlásil v nedělní Partii televize Prima Babiš.

Sobotka na Twitteru oznámil, že se 7. února sejde s předsedou ČTÚ Jaromírem Novákem a předsedou ÚOHS Janem Rafajem, aby ceny datových služeb řešil.

„ÚOHS a ČTÚ musí vytvořit takové konkurenční prostředí, aby to vedlo ke snížení cen, včetně ceny mobilních dat, a ke zlepšování postavení zákazníků,” napsal premiér.

Velkoobchodní ceny LTE

ČTÚ vyzval firmy ke snížení ceny za přenášená data pro virtuální operátory poprvé loni v únoru. Na výzvu podle regulátora tehdy zareagoval pouze T-Mobile. O2 a Vodafone pak ve správním řízení dostaly pokutu v maximální výši, tedy dva milióny korun. Minulý týden úřad opakovaně vyzval O2 a Vodafone ke snížení velkoobchodních cen, dal jim na to jeden měsíc času.

Podle podmínek aukce kmitočtů pro sítě LTE musí být velkoobchodní cena nastavena tak, aby umožnila ziskové podnikání virtuálním operátorům. V současné době by se tak cena měla dostat na úroveň 0,10 až 0,15 Kč za jeden MB dat u mobilních služeb a zhruba 0,01 Kč za 1 MB dat u služeb fixního LTE.

Operátoři za kmitočty pro LTE v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz zaplatili na začátku roku 2014 zhruba 8,5 miliardy korun. Další kmitočty v pásmech 1800 a 2600 MHz vydražili loni za 2,6 miliardy Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám