Hlavní obsah

Clo na zboží z Mexika je hloupý plán, kritizoval Trumpa nobelista Krugman

Novinky, tov

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman kritizoval plán amerického prezidenta Donalda Trumpa na uvalení 20procentního cla na zboží z Mexika. Označil jej za projev nekompetentnosti na všech úrovních. Ochranářská opatření podle něj mohou vyvolat odvety a obchodní válku, na kterou doplatí spotřebitelé, upozornil na svém webu mexický list El Universal.

Foto: Reuters

Nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman

Článek

„Sbohem, WTO (Světová obchodní organizace - pozn. red.),“ napsal Krugman na Twitteru.

Plán Trumpa na zavedení cla je podle něj projev ignorance. Ochranářská opatření prý mohou vyvolat odvetu v jiných částech světa a ohrozit současný systém mnohostranných obchodních dohod o clech GATT i samotnou WTO.

Mexiko je jednou ze zemí, které spojuje severoamerická obchodní dohoda NAFTA, Trump chce Spojené státy z dohody vyvázat a vyjednat pro svou zemi lepší podmínky.

Pokud budou další země zavádět bariéry v zahraničním obchodě, povede to podle Krugmana k větší chudobě a nepokojům. Problém je, že tento typ daně, kterým clo je, nezaplatí vývozci, ale spotřebitelé, uvedl ekonom.

Foto: Jose Luis Gonzalez, Reuters

Na části hranice USA s Mexikem je již nyní plot.

Clo má jít na stavbu zdi

Na Twitteru Krugman napsal, že Trumpa zřejmě rozzuřila odpověď mexického prezidenta, že „nebudou platit žádnou zeď“.

Trump chce postavit na hranicích s Mexikem zeď proti nelegální migraci a pašerákům. V kampani od začátku tvrdil, že zeď nakonec zaplatí Mexiko.

Plán výstavby zdi na hranici Mexika a USA má řadu otazníků
Výstavba zdi na americko-mexické hranici byla jedním z hlavních bodů Trumpovy kampaně, má podle něj zabránit přílivu nelegálních migrantů do USA. Tento týden Trump vydal exekutivní příkaz k její stavbě.
Na zhruba 1000 kilometrech z celkem 3200 kilometrů dlouhé hranice mezi USA a Mexikem již nyní stojí plot, který kvůli nelegálním přechodům a pašování drog nechala v 90. letech postavit administrativa amerického prezidenta Billa Clintona.
Plán na výstavbu zdi vyostřil vztahy mezi Mexikem a USA. Mexiko výstavbu zdi dlouhodobě odmítá. Ve čtvrtek mexický prezident Enrique Peňa Nieto zrušil návštěvu USA poté, co Trump zopakoval, že zeď zaplatí Mexiko.
Náklady na výstavbu zdi odhadl Trump na 12-15 miliard dolarů (asi 300 až 375 miliard korun). Podle listu The Washington Post by zeď mohla stát až 25 miliard dolarů (625 miliard korun).
Zdroj: ČTK

Že peníze ze cla uvaleného na zboží z Mexika má jít právě na stavbu zdi na hranicích Spojených států, uvedl ve čtvrtek mluvčí Bílého domu. [celá zpráva]

Na Twitteru Trump vzápětí uvedl, že v takovém případě se nemusí konat schůzka s mexickým prezidentem. Jeho protějšek Enrique Peňa Nieto poté sáhl k výjimečnému kroku a svou schůzku s šéfem Bílého domu plánovanou na úterý zrušil.

Reklama

Související články

Trump nařídil postavit zeď

Prezident USA Donald Trump ve středu podepsal výnos týkající se přistěhovalectví a pohraniční bezpečnosti. Součástí je plán na stavbu zdi podél mexické...

Mexický prezident do USA nepojede

Pokud nechce Mexiko zaplatit zeď, bude lepší plánovanou bilaterální schůzku zrušit. Svému mexickému protějšku to prostřednictvím Twitteru vzkázal americký...

Výběr článků

Načítám