Hlavní obsah

Globalizace nemůže za problémy světa, řekl v Davosu čínský prezident

Novinky, tov

Čínský prezident Si Ťin-pching vyzval na ekonomickém fóru ve švýcarském Davosu k rozvoji volného obchodu a k odmítání protekcionismu. Globalizaci podle něj nemá smysl vinit ze světových problémů, za těmi podle něj stojí honba za ziskem, řekl Si podle agentury Reuters.

Foto: Ruben Sprich, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-pching v Davosu

Článek

Globalizace se podle Si Ťin-pchinga stala „Pandořinou skříňkou“, kterou všichni obviňují z problémů světa. Tak to ale podle něj není. Za problémy nemůže globalizace, ale přehnaná honba za ziskem, řekl ve svém projevu na zahájení světového ekonomického fóra, která se koná v Davosu každý rok. Fóra se Si Ťin-pching účastní jako první hlava čínského státu.

Hlavním tématem jeho proslovu byla podpora volného obchodu a kritika protekcionismu. „Z obchodní války nevzejde žádný vítěz,“ řekl.

Dodal, že není možné snažit se zastavit toky kapitálu, technologií, výrobků ani pohyb osob. „Řekněte protekcionismu NE,“ prohlásil. Ochranářská opatření kritizoval už v pondělí ve svém projevu bezprostředně po příjezdu do Davosu. [celá zpráva]

Tvůrci hospodářské politiky by se podle něj „měli povznést“ nad debatami úzce zaměřenými na podporu ekonomiky rozpočtovými výdaji a kvantitativním uvolňováním. To spočívá v tištění peněz a nakupování dluhopisů.

Si také prohlásil, že model pod vedením komunistické strany je správný a nikdo by neměl ostatním vnucovat cestu rozvoje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám