Hlavní obsah

Čínský prezident v Davosu kritizoval ekonomický protekcionismus

– Davos

Čínský prezident Si Ťin-pching se v pondělí důrazně vyslovil proti rostoucím ochranářským tendencím v globální ekonomice. Prezident to uvedl na oficiální návštěvě Švýcarska, den před zahájením schůzek Světového ekonomického fóra v Davosu. Těch se Si zúčastní jako první hlava čínského státu.

Foto: Lan Hongguang, ČTK/AP

Čínský prezident Si Ťin-Pching

Článek

„Protekcionismus, populismus a deglobalizace jsou na vzestupu. To není dobré pro užší globální spolupráci,” citovala čínského prezidenta agentura Reuters. Si hodlá v Davosu vystupovat jako hlavní zastánce globalizace a obchodní liberalizace, které jsou u veřejnosti západních zemí od finanční krize stále více v nemilosti.

Čínská ekonomika v roce 2016 rostla podle odhadů tempem 6,7 procenta a podle prezidenta vstoupila po období zpomalování do „nového normálu” stabilního růstu. Mezinárodní měnový fond v pondělí zlepšil odhad růstu druhé největší ekonomiky světa na příští rok na 6,5 procenta.

Čína je přes radikální liberalizaci ekonomiky za poslední čtvrtstoletí zároveň svými obchodními partnery často kritizována za přetrvávající obchodní bariéry a protekcionistický přístup k zahraničním investicím. Německé velvyslanectví v Pekingu proto čínskou vládu vyzvalo, aby přešla od slov k činům a dál otevřela čínský trh zahraničním firmám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám