Hlavní obsah

Panasonic investuje sedm miliard do americké továrny Tesly na solární panely

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonský Panasonic investuje přes 30 miliard jenů (6,6 miliardy korun) do nové továrny americké firmy Tesla v Buffalu ve státě New York. S výrobcem elektromobilů miliardáře Elona Muska tu bude spolupracovat při produkci solárních článků a modulů, informovala v úterý agentura Reuters.

Foto: Yuya Shino, Reuters

Logo společnosti Tesla a baterie Panasonic na ilustračním snímku

Článek

Panasonic tak dál posiluje investice do nových oborů, aby snížil svou závislost na tradiční spotřebitelské elektronice.

Výroba v nové továrně v Buffalu by měla začít v létě příštího roku. Plán je součástí partnerství v oblasti solární energetiky, které firmy oznámily na podzim. Tesla uvedla, že v Bufallu vznikne více než 1 400 nových pracovních míst.

Japonská firma už dodává Američanům baterie do chystaného elektromobilu Model 3, prvního masově vyráběného auta Tesly. Panasonic je exkluzivním dodavatelem baterií do vozů Model S a Model X. Firmy společně stavějí velkou továrnu na lithium-iontové baterie v Nevadě.

Televize a ledničky nevydělávají

Panasonic se i prostřednictvím spolupráce s Teslou odklání od tradiční výroby spotřební elektroniky, která nepřináší vysoké zisky. Naopak před několika lety dostala firmu do ztráty. Jako jedno z krizových opatření tehdy Panasonic nařídil zaměstnancům nakupovat výrobky vlastní značky.

Ceny na trhu elektroniky totiž sráží velká konkurence dalších japonských značek jako Sony, jihokorejského Samsungu nebo firem z Číny. Nově se Panasonic zaměřuje na výrobu automobilových součástek a další obory podnikání pro firemní klientelu.

Firma má výrobní závody i v Česku. V Plzni a Pardubicích vyrábí televizory nebo autorádia.

Reklama

Související články

Tesla ukončí bezplatné dobíjecí stanice

Noví majitelé elektroaut Tesla už nebudou mít bezplatné dobíjení svých automobilů. Firma u automobilů objednaných v roce 2017 pouze zdarma přidá každý rok...

Výběr článků

Načítám