Hlavní obsah

Češi jezdí do Polska nakupovat jídlo i vánoční ozdoby

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na předvánoční nákupy do Polska vyráží v tento čas mnoho rodin žijících nedaleko polských hranic. Obyvatelé Moravskoslezského kraje rádi v polských supermarketech nakupují nejen potraviny, ale i vánoční stromky a ozdoby. Některé věci v Polsku totiž vyjdou levněji než u nás, ale koupit se zde dá i odlišný sortiment.

Foto: Profimedia.cz

Polský supermarket. Ilustrační foto

Článek

Například Zlatuše Bajzová z Ostravy jezdí se svým přítelem do Polska nakupovat pravidelně jednou týdně. V úterý vyrazili na vánoční nákupy do supermarketu v Ratiboři.

„Nakupujeme hlavně cukrovinky, kakao, máslo, ryby a maso. Taky tu mají dobrý česnek a strašně mi tu chutnají uzené makrely. To se s těmi našimi nedá vůbec srovnat,“ uvedla mladá žena a dodala, že nákup zde pořídí rozhodně levněji než u nás. „Většinou ušetříme i pár stovek, záleží též na kurzu,“ řekla.

Květiny i vánoční stromeček

„Taky jsme si přijeli koupit nové vánoční ozdoby, světýlka, vánoční květiny a umělý stromeček. Moc se nám ty jejich ozdoby líbí. Třeba si můžete vybrat i baňky po jedné a koupit. V létě zase jezdíme na polskou burzu,“ popisovala Bajzová.

Také manželé Theuerovi z Bohuslavic na Opavsku v úterý dorazili do Ratiboře na předvánoční nákupy.

Foto: Denisa Doležalová, Právo

Předvánoční nákupy v Polsku

„Jezdíme tak jednou měsíčně, někdy i častěji. Rozhodně nakoupíme levněji. Koukáme i na akce. Vyplatí se koupit maso, ty jejich klobásky jsou skvělé. Dnes jsme nakoupili i zásoby na Vánoce a silvestra, třeba i sekty,“ popisovali manželé, kteří to do Ratiboře mají z domova necelých 30 kilometrů.

Jezdí i kvůli milé obsluze

Mladý pár z Kravař se v úterý také vydal do Polska. „Jsme tu kvůli rybám a mořským plodům. Vyjde to levněji než u nás, navíc tu mají úžasný výběr. Chceme na Štědrý den dělat krevetový koktejl a lososový tatarák,“ plánují.

„Koupíme i nějaké mušle na polévku a máma chce i kapra, mají tady už přímo kapří filety. A taky koupíme nějaké uzené ryby,“ usmívala se Johana Slavíková a dodala, že v Polsku rádi nakupují i kvůli milým prodavačům a prodavačkám.

Anketa

Jezdíte potraviny nakupovat do zahraničí?
Ano, v Česku je skoro nekupuji
18,5 %
Ano, občas
42,3 %
Ne, mám to daleko
28,2 %
Ne, v Česku jsou nákupy bez problémů
11 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 248 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám