Hlavní obsah

Temelín opět zlepšil bezpečnostní kontroly

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový rentgenový skener od ledna zkvalitní kontroly při vstupu do Jaderné elektrárny Temelín (JETE). Zařízení za 700 tisíc korun umožní kontrolu nepřehledných zavazadel, řekl Právu mluvčí elektrárny Marek Sviták. Připomněl, že už nyní je úroveň kontroly vysoká a srovnatelná například se vstupem do věznic.

Foto: Vladimír Vácha, Právo

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Už nyní osoby a předměty při vstupu do elektrárny prověřují detektory kovů, turnikety, kontroly na alkohol nebo skeny geometrie ruky. Nad vším dohlížejí kamery a všudypřítomná ochranka. A když už se turniket otevře, následuje radiační kontrola. Od ledna se novým rentgenovým skenerem ještě posílí.

„Je to i reakce na dění kolem nás. Bezprostředně elektrárně žádné nebezpečí nehrozí, ale nic nelze podcenit, zvláště ne ochranu jaderných elektráren. Nové kontroly nám navíc zajistí i rychlejší a plynulejší průchody,“ shrnul význam investice ředitel Bezpečnosti elektráren ČEZ Roman Havlín.

Foto: Marek Sviták, Právo

Nový rentgen rozšíří kontroly vstupu do Jaderné elektrárny Temelín.

Zdůraznil, že už v základním stupni patří obě české jaderné elektrárny mezi nejpřísněji střežené objekty v České republice. K dispozici mají řadu fyzických bariér, jsou nastavena organizační opatření a na ochraně elektrárny se podílí hned několik subjektů včetně bezpečnostních složek státu.

Například armáda i policie si ve spolupráci s ČEZ ochranu elektrárny pravidelně procvičují. Od březnových útoků v Bruselu navíc drží zvýšený stupeň ochrany.

Bezpečnostní novinka prověří především nepřehledných zavazadel. Pokud první rentgen nevyloučí přítomnost nepovolených předmětů, následuje podrobnější kontrola, a dosud se někdy kovové předměty podařilo najít až na čtvrtý nebo pátý pokus.

„To samozřejmě váže pracovníky ostrahy a zdržuje další lidi, kteří čekají na odbavení. Takto stačí první upozornění a pracovník jde stranou rovnou do nového rentgenu a ostatním uvolňuje místo,“ upřesnil vedoucí fyzické ochrany obou jaderných elektráren Julius Sabó.

Související téma:

Foto: Václav Brom

Temelín vyrobil v říjnu letošního roku nejvíce elektřiny.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám