Hlavní obsah

Evropská centrální banka bude tisknout peníze ve velkém i příští rok

Novinky, bož

Evropská centrální banka (ECB) prodlouží program nákupu dluhopisů, takzvané kvantitativní uvolňování (QE), do konce příštího roku. Od dubna však sníží měsíční objem na 60 miliard eur z nynějších 80 miliard. Informoval o tom Bloomberg. Bankéři zároveň zachovali současné úrokové sazby, základní úrokovou sazbu ponechali na nule a depozitní sazbu na -0,4 procenta.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podstatou kvantitativního uvolňování je, že centrální banka nakupuje finanční aktiva, zejména dluhopisy. Tím se snaží zvýšit množství peněz v oběhu, což má údajně stimulovat ekonomiku. Kvantitativní uvolňování se někdy rovněž označuje jako tisknutí peněz ve velkém.

„Překvapením je, že ECB bude nakupovat současný objem 80 miliard jen do března příštího roku. Od dubna má ECB v plánu snížit tento objem jen na 60 miliard eur a takto pokračovat do prosince,” sdělil Novinkám analytik Komerční banky Marek Dřímal.

„ECB se tímto krokem snaží podle svých slov hlavně podpořit ekonomiku a především inflaci, aby dosáhla cíle centrální banky,” uvedl.

ECB trvá na zvyšování inflace

Šéf centrální banky Mario Draghi sice již dříve avizoval, že se banka časem vrátí ke konvenčním nástrojům měnové politiky. Zároveň však trvá na tom, že banka udělá, co bude třeba, aby splnila inflační cíl.

Evropská centrální banka deklaruje snahu dosáhnout dvouprocentní inflace. Evropská měna se však v tuto chvíli znehodnocuje pouze o 0,6 procenta.

V březnu parita eura s dolarem

Omezení odkupů, společně s očekávaným růstem inflace v eurozóně, se podle Marka Dřímala promítne do postupného zvyšování výnosů evropských dluhopisů.

Související téma:

Foto: Ralph Orlowski, Reuters

Symbol eura před budovou ECB ve Frankfurtu

„V průběhu roku 2017 se tento trend projeví i na trhu eura s dolarem. Evropská měna by měla i díky vyšším výnosům umazávat své ztráty proti dolaru. Zatímco v březnu by měl dolar vůči euru posílit k paritě, euro poté čeká opět posílení,” dodal Dřímal.

Reklama

Výběr článků

Načítám