Hlavní obsah

Brusel rozdal miliardové pokuty bankám za manipulace s úrokovou sazbou

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Banky JPMorgan, HSBC a Crédit Agricole dostaly od Evropské komise (EK) pokuty v celkové výši 485 miliónů eur (13,1 miliardy korun) za manipulaci s úrokovou sazbou Euribor. Ve středu o tom informoval server Bloomberg. Udělení pokut je vyvrcholením pětiletého vyšetřování vedeného evropskými regulačními orgány.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

„Banky musí respektovat evropská pravidla hospodářské soutěže jako jakákoliv jiná firma působící na jednotném trhu,“ prohlásila komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Článek

Nejvyšší pokutu dostal JPMorgan, který musí zaplatit 337 miliónů eur (přes devět miliard korun). Credit Agricole byla potrestána pokutou 115 miliónů eur (více než tři miliardy korun) a hongkongská HSBC zaplatí 34 miliónů eur (0,9 miliardy korun)

„Banky musí respektovat evropská pravidla hospodářské soutěže jako jakákoliv jiná firma působící na jednotném trhu,“ prohlásila komisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Výměna citlivých informací 

Pokutované firmy byly podle komise součástí skupiny bank, které v období od září 2005 do května 2008 spolupracovaly na manipulacích se sazbou EURIBOR.

To je úroková sazba, která se vypočítává na základě úrokových sazeb vybraných bankovních domů. Po zavedení eura nahradila národní úrokové sazby jednotlivých států eurozóny. Od těchto sazeb se odvozují úroky u milionů finančních transakcí v eurozóně a ve světě v hodnotě stovek bilionů eur.

Banky se údajně mezi sebou domlouvaly a vyměňovaly si citlivé informace. Tím podle komise porušily antimonopolní předpisy EU, uvedla komise ve středečním prohlášení.

Do skupiny bank, které komise podezřívala z manipulace se sazbou EURIBOR, patřily rovněž banky Barclays, Deutsche Bank, RBS a Société Générale, které se však na urovnání této záležitosti s Evropskou komisí dohodly již v roce 2013.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám