Hlavní obsah

Pět afrických zemí zakáže dovoz „špinavé“ nafty z Evropy

Novinky, tov

Pět západoafrických zemí se rozhodlo bránit praxi, kdy firmy z Evropy vyvážejí do Afriky naftu s vysokým obsahem síry, kterou doma nemohou prodat. K zákazu dovozu „špinavé” nafty se rozhodly po společném jednání Nigérie, Benin, Togo, Ghana a Pobřeží slonoviny. Informoval o tom britský deník The Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Největší město Nigérie Lagos trápí dopravní zácpy a znečištěné ovzduší.

Článek

Švýcarská nezisková organizace Public Eye v září zveřejnila zprávu, podle které švýcarští obchodníci s komoditami vyvážejí do západní Afriky pohonné hmoty, u kterých je obsah síry někdy víc než stokrát vyšší než v Evropě.

Studie upozornila na to, že vývozce díky slabé regulaci vydělává na znečišťování ovzduší v Africe. Vysoký obsah síry přispívá k výskytu respiračních chorob jako bronchitida nebo astma, uvedl The Guardian.

Minulý týden se výše uvedené západoafrické země rozhodly omezit dovoz nafty s vysokým obsahem síry v rámci společného jednání, které se uskutečnilo díky programu OSN pro životní prostředí.

Povolený obsah síry u dovezené nafty se sníží z 3000 ppm (počet částic na milión částic) na 50 ppm. V Evropě je od roku 2009 stanoven limit 10 ppm.

Sami mají zastaralé rafinérie

Na praxi obchodníků, jak na ni upozornila organizace Pubic Eye, nebylo doposud nic nelegálního, napsal The Guardian. Míchání paliv podle různých specifikací pro vývoz je v oboru běžné. Firmy označené ve zprávě se bránily tím, že dodržují standardy jednotlivých zemí i Africké asociace rafinérií.

Většinou zastaralé rafinérie v Africe samy zatím vyrábějí naftu s vysokým obsahem síry. Pět zemí se zavázalo, že investuje do modernizace rafinérií s cílem dosáhnout stejné kvality, jakou požadují u dovozu, do roku 2020.

Například Nigérie má velké zásoby ropy, ale těžební a především rafinérské kapacity nestačí pokrýt domácí spotřebu, proto musí pohonné hmoty dovážet.

„Nigérie nebyla dvacet let schopná řešit problém znečištění kvůli špatné kvalitě dovážených pohonných hmot. Dnes děláme velký krok kupředu,“ řekla nigerijská ministryně životního prostředí Amina Mohammedová.

Podle ní by opatření mělo pomoci „zlepšit kvalitu ovzduší v našich městech a zavést moderní standard pro automobily”.

Reklama

Výběr článků

Načítám