Hlavní obsah

Zelení ve švýcarském referendu prohráli. Jaderné elektrárny se zavírat nebudou

Novinky, bož

Švýcaři v referendu odmítli iniciativu proti jaderným elektrárnám. Informoval o tom tamní list Neue Zürcher Zeitung. Pro hlasovalo jen šest z 26 kantonů, v celé zemi se proti iniciativě vyslovila 54 procenta voličů. Iniciativa chtěla první reaktory odstavit v roce 2017, poslední reaktory by skončily v roce 2029.

Foto: Urs Flueeler, ČTK/AP

Trnem v oku je švýcarským protijaderným aktivistům jaderná elektrárna Beznau, kterou chtěli odstavit už v roce 2017 (na snímku protest Greenpeace v Beznau).

Článek

Pro schválení iniciativy potřebovali předkladatelé v referendu získat jak většinu  hlasujících voličů, tak získat většinu hlasů za jednotlivé kantony. Ani jedno se jim při volební účasti 45 procent nepodařilo.

Švýcarská spolková rada (federální vláda) se spolu s parlamentem po havárii v japonské Fukušimě rozhodla, že do roku 2050 postupně nahradí jaderné elektrárny jinými zdroji.

Odpůrci jádra chtěli radikálnější plán

Zelení a další organizace odmítající jadernou energii však považují tento plán za příliš pomalý a málo radikální. Zastánci iniciativy tvrdí, že se jaderné elektrárny přestávají vyplácet a vyrábí stále dražší elektrický proud.

Předkladatelé iniciativy chtěli už v roce 2017 uzavřít elektrárny Mühleberg a Beznau. Právě tyto elektrárny považují za zastaralé a představují podle nich zvýšené bezpečnostní riziko. V roce 2024 měla následovat elektrárna Gösgen a v roce 2029 Leibstadt.

Obnovitelné zdroje by výpadek nepokryly

Vláda i parlamentní většina iniciativu odmítaly. Podle odpůrců iniciativy by obnovitelné zdroje při takto rychlém odchodu z jádra nedokázaly pokrýt výpadky v produkci energie. Proto se obávali, že by vzrostla závislost na importu elektrického proudu ze zahraničí.

Odstavením reaktorů v Mühlebergu a Beznau by Švýcaři v roce 2017 přišli o 12 procent domácí produkce energie. Celkem jaderné elektrárny tvoří zhruba 38 procent švýcarské energetické produkce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám