Hlavní obsah

Odstavení jádra se Němcům může prodražit, Eon požaduje 10 miliard

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetický koncern Eon požaduje po Německu a jeho spolkových zemích Bavorsku a Dolním Sasku náhradu škody za dočasné uzavření jaderných elektráren Isar 1 a Unterweser. Ve čtvrtek o tom napsal deník Handelsblatt. K uzavření došlo po havárii ve Fukušimě. Eon požaduje odškodné 382 miliónů eur (10,3 miliard korun) za ztráty způsobené výpadkem v produkci.

Foto: Profimedia.cz

Dočasné uzavření nejstarších reaktorů se týkalo i jaderné elektrárny Unterweser (na snímku) provozované energetickým gigantem Eon.

Článek

Zemský soud v dolnosaském Hannoveru požadavek koncernu zamítl s tím, že měl již v roce 2011 podat žalobu na neplatnost opatření, a náhradu škody zamítl. Eon se proto odvolal k vrchnímu zemskému soudu v Celle.

V reakci na havárii jaderné elektrárny v japonské Fukušimě v roce 2011 zavedlo Německo tříměsíční moratorium, během kterého bylo dočasně odstaveno sedm nejstarších jaderných reaktorů. Týkalo se to mimo jiné elektráren Isar 1 a Unterweser, které provozuje právě koncern Eon.

Panika kvůli Fukušimě

V reakci na havárii ve Fukušimě se Němci kromě toho rozhodli do roku 2022 trvale odstavit všechny zbývající reaktory. Havárie byla způsobena i na Japonsko mimořádně silným zemětřesením a následnou vlnou tsunami.

Německá veřejnost, stejně jako tamní politici a média, zastává vůči používání jaderné energie dlouhodobě negativní postoj.

Německý tisk tento týden kritizoval bezpečnost starších reaktorů, včetně Temelína a Dukovan, které musí předehřívat vodu používanou k ochlazení reaktoru. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám