Hlavní obsah

Horníci mají tři možnosti, jak odejít z Dolu Paskov

Právo, Denisa Doležalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Motivační příspěvek ve výši 80 tisíc korun pokud přejdou na jinou šachtu v karvinské části revíru. Nebo odchod na dohodu do konce listopadu s trojnásobkem platu. Anebo odchod k 31. březnu 2017 se sedminásobkem platu. To jsou možnosti, které dostali havíři ze ztrátového Dolu Paskov na Frýdecko-Místecku, který se uzavře na konci března příštího roku.

Foto: Jaroslav Ožana, ČTK

Důl Paskov

Článek

O uzavření dolu rozhodl ve středu věřitelský výbor firmy. Těžební společnost OKD je od letošního května v úpadku a v srpnu pak věřitelé povolili reorganizaci firmy.

„Výsledkem jednání s představenstvem vedení OKD a věřitelským výborem je dohoda, kterou jsme v pondělí podepsali. Z ní vyplývá takzvané dobrovolné racio. Lidé, kteří už z Dolu Paskov chtějí nyní odejít, protože už mají jinou práci, tak mohou teď podepsat dohodu a odejít do konce listopadu. Dostanou k tomu trojnásobek platu,“ uvedl předseda Sdružení hornických odborů OKD Radek Pytlík.

Dodal, že další možností je pro horníky schválený motivační program.

„V rámci něj mohou zaměstnanci z Paskova přejít na důl v karvinské části a dostanou k tomu 80 tisíc korun. Pokud ani tohle nevyužijí, tak třetí možností je to, že ke konci března 2017 pak mohou odejít se sedminásobkem platu,“ upřesnil Pytlík.

Nyní tedy bude záležet na tom, co si horníci z Dolu Paskov vyberou. Podle Pytlíka je nyní na Paskově 1600 kmenových zaměstnanců. Podle vedení OKD by 300 z nich mělo zůstat a zajistit technickou likvidaci Dolu Paskov.

Někteří už práci našli

„Dle předběžných informací by 150 lidí mohlo odejít na dobrovolné racio a zhruba pětistovka by přešla na karvinský revír. Ke konci listopadu a ledna budeme samozřejmě vědět více. Vše se ukáže,“ upozornil šéf odborářů.

„Jsme moc rádi, že to tak dopadlo. Že horníci dostali více možností na výběr a že tam je i ten sociální program,“ reagovali ve čtvrtek dopoledne kromě odborářů i Právem oslovení horníci z Dolu Paskov.

„Kámoš už si našel práci v Hyundai v Nošovicích, takže odchází už teď na konci listopadu na dohodu. Já už mám věk na předčasný důchod, vyřizuju si ho. Takže asi odejdu až na konci března,“ svěřil se například šedesátiletý Josef Kabelka.

„Ještě nejsem úplně rozhodnutý, ale asi zkusím přejít na důl na Karvinsku. Ale ještě fakt nevím přesně,“ reagoval zase mladý horník z Dolu Staříč, který pod Důl Paskov patří. Všichni ale podotkli, že by byli samozřejmě raději, kdyby takovou situaci nemuseli vůbec řešit.

Darkov, Lazy

Podle výhledu restrukturalizačního plánu ve zprávě o situaci OKD, která byla na konci července jedním z podkladů vlády při rozhodování o úvěru 700 miliónů korun, by těžba v OKD měla skončit v roce 2023.

Doly se mají utlumovat postupně, po Paskově by měly následovat možná ještě v příštím roce Důl Darkov a v roce 2018 Důl Lazy.

Reklama

Související články

Důl Paskov se zavře na konci března

Věřitelský výbor OKD rozhodl o uzavření Dolu Paskov ke konci března 2017, informovala Česká televize. ČTK informaci potvrdil mluvčí ministerstva práce...

Výběr článků

Načítám