Hlavní obsah

Korejští žalobci vtrhli do kanceláří Samsung Group a státního penzijního fondu

Novinky, ČTK, bož

Jihokorejští státní žalobci vyšetřující korupční skandál kolem prezidentského úřadu ve středu provedli razie v kancelářích největšího jihokorejského podniku Samsung Group a ve státním penzijním fondu NPS. Informovala o tom agentura AP. Razie později potvrdili zástupci Samsungu i NPS.

Foto: Lee Jin-man, ČTK/AP

Článek

Jihokorejská agentura Jonhap uvedla, že žalobci vyšetřují, zda prezidentka Pak Kun-hje tlačila fond NPS k podpoře loňské fúze firem Samsung C a Cheil Industries. Na oplátku prý kamarádka prezidentky Čche Son-sil získala od Samsungu finanční výhody, uvedl server BBC.

Spojení firem Samsung C a Cheil Industries se uskutečnilo navzdory odporu ze strany investorů, kteří tvrdili, že fúze poškodí menšinové akcionáře. Fond NPS vlastní podíly v obou podnicích a jeho souhlas byl pro realizaci fúze klíčový.

Prokurátoři se domnívají, že Samsung výměnou za prezidentčinu podporu fúze poskytl 2,8 miliónu eur (zhruba 76 miliónů korun) podniku, jehož spoluvlastníky jsou Čche a její dcera.

Demonstrace proti prezidentce

Jde o další rozšíření kauzy Čche Son-sil, kterou úřady již dříve zadržely, a kterou žalobci obvinili, že zneužívala vztah s hlavou státu k vlastnímu obohacení — údajně měla získávat peníze od společností jako Samsung, Hyundai nebo LG, uvedl list Wall Street Journal.

Kvůli prezidentčiným skandálům se v zemi opakovaně demonstruje. Na jednom z protestů v centru Soulu se sešlo půl miliónu Jihokorejců, kteří požadovali prezidentčinu demisi. [celá zpráva]

Akcie Samsungu se na soulské burze bezprostředně po incidentu propadly o 2,9 procenta, uvedl Wall Street Journal.

Reklama

Výběr článků

Načítám