Hlavní obsah

Táhni do Německa, psali Číňané manažerovi. Daimler ho vyhodil

Novinky, bož

Německá automobilka Daimler v Číně odvolala vysoce postaveného manažera, informovala v pondělí agentura DPA. Šlo o reakci na jeho chování při sporu o parkovací místo s jedním čínským zaměstnancem, v němž se měl dopustit hrubých urážek a použít pepřový sprej.

Foto: Michaela Rehle, Reuters

Daimler musí v Číně hasit skandál, který rozpoutal příspěvek na sociální síti Weibo.

Článek

Jedna ze svědkyň událostí si na incident stěžovala na čínské sociální síti Weibo, čímž vyvolala bouřlivé reakce. „Jsem v Číně už rok a první, co jsem se tady naučil, je, že všichni Číňani jsou parchanti!“ citovala podle Handelsblattu výroky, kterými manažer Daimleru častoval účastníky incidentu.

Příspěvek navíc zpopularizovala čínská státní média. Jen do pondělního rána se objevilo více než čtyři tisíce komentářů. Některé vyzývaly k bojkotu německé automobilky. Jiné nadávaly na údajnou německou aroganci.

V diskusi se objevily i manažerovy osobní údaje, kromě občanského jména Rainer Gärtner, zastávané funkce a fotografie šlo i o telefonní číslo a adresu bydliště.

Táhni do Německa! Nemáte tady co dělat

O slovo se přihlásil i Číňan, jehož telefonní číslo se až na poslední číslici neliší od telefonního čísla německého manažera. Zveřejnil obrázky SMS zpráv, které obdržel a které byly očividně adresovány manažerovi automobilky.

„Táhni do Německa, ty a tvoje firma nemáte v Číně co dělat,“ píše se v jedné z nich.

Daimler se omluvil a manažera vyhodil

Daimler se v pondělí omluvil v prohlášení, v němž zdůraznil, že politováníhodné výroky padly ve vyhroceném osobním sporu a v žádném případě nevyjadřují názory společnosti. Následně společnost manažera propustila.

V Číně funguje takzvaný velký firewall, což znamená, že velká část západních webů včetně sociálních sítí Facebook a Twitter je pro obyvatele země zablokovaná. Alternativou vůči nim je právě zmíněná síť Weibo.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínští byznysmeni míří na Pražský hrad

Na Pražský hrad se v úterý sjedou zástupci řady významných čínských společností. V rámci hlavního programu již sedmého česko-čínského investičního fóra budou...

Výběr článků

Načítám