Hlavní obsah

Benzín a nafta v Česku zlevnily

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v ČR od minulého týdne klesly. Benzín Natural 95 zlevnil proti minulé středě o 15 haléřů na průměrných 29,59 koruny za litr, nafta o devět haléřů na 28,49 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 17. listopadu

Článek

Nejdražší pohonné hmoty jsou v Praze. Benzín stojí v metropoli průměrně 30,27 koruny za litr.

Nad třicetikorunovou hranici se jeho cena dostala už jen v Plzeňském kraji a na Vysočině. Nafta se v hlavním městě prodává za průměrných 29,22 koruny za litr. Podobně jako v případě naturalu je její průměrná cena nad 29 korunami také na Vysočině a v Plzeňském kraji.

Nejméně zaplatí řidiči za benzín v Jihočeském kraji, a to průměrně 29,20 koruny za litr. Nafta je nejlevnější v Karlovarském kraji, kde se prodává za průměrných 28,04 koruny za litr.

Pohonné hmoty v Česku zdražovaly od počátku října, když se cena severomořské ropy Brent poprvé po měsíci a půl dostala nad 50 dolarů za barel. Zdražování ropy vyvolala předběžná dohoda Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) o omezení těžby. Počátkem listopadu se cena pohonných hmot v Česku začala snižovat.

Čeká se na zasedání OPEC

Podle analytika společnosti Finlord Borise Tomčiaka pokles cen souvisí se zlevněním ropy až ke 45 dolarům za barel. Opačně ale působí znehodnocení české koruny vůči americkému dolaru. V nejbližším týdnu očekává další mírný pokles cen pohonných hmot.

Na konec listopadu je plánováno zasedání kartelu OPEC, na kterém by se měly dotáhnout detaily zmražení těžby. K tomuto kroku chce přikročit zejména Saúdská Arábie. Naopak Írán, Irák, Libye a Nigérie požadují výjimku.

Podle posledních zpráv by se k dohodě mělo připojit i Rusko. „Nicméně to se snaží na poslední chvíli zvednout svoji těžbu a v říjnu dodalo na trhy rekordních 11,2 miliónu barelů ropy denně,” upozornil Tomčiak s tím, že rekordní produkce dosáhl minulý měsíc i celý kartel OPEC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám