Hlavní obsah

Evropská ekonomika příští rok poroste o 1,6 procenta, předpovídá komise

Novinky, bož

Hrubý domácí produkt (HDP) EU v příštím roce poroste o 1,6 procenta. Vyplynulo to z podzimní makroekonomické předpovědi Evropské komise (EK), kterou ve středu představil komisař pro hospodářské záležitosti Pierre Moscovici. Eurozóna by měla růst o jedno a půl procenta. Letos očekává EK růst v eurozóně o 1,7 procenta a v osmadvacítce o 1,8 procenta.

Foto: Yves Herman, Reuters

Evropský komisař pro ekonomické a měnové záležitosti Pierre Moscovici na tiskové konferenci

Článek

Český HDP podle komise letos poroste o 2,2 procenta a příští rok o 2,6 procenta. Celkově je evropský HDP vyšší než před krizí, v některých zemích i o deset procent. Zaměstnanost v osmadvacítce by letos měla stoupnout o 1,4 procenta, tedy nejrychleji od roku 2008.

Inflace byla v eurozóně v první polovině roku velmi nízká díky poklesu cen ropy. Ve třetím čtvrtletí však začala stoupat. V budoucnu by se měla pohybovat mírně nad jedním procentem. Komise tedy předpovídá pro rok 2016 inflaci 0,3 procenta, pro roky 2017 a 2018 shodně 1,6 procenta.

Politické nejistoty, pomalý růst mimo Unii a oslabování mezinárodního obchodu budou růst evropského HDP negativně ovlivňovat, domnívá se komise. Navíc se evropská ekonomika nadále nebude moci spoléhat na pozitivní externí faktory, mezi něž patřily padající ceny ropy.

Reklama

Výběr článků

Načítám