Hlavní obsah

Růst cen v Česku zrychlil, inflace stoupla na 0,8 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spotřebitelské ceny vzrostly v říjnu meziročně o 0,8 procenta, nejvíce od června 2015. Oproti září pak ceny stouply o 0,3 procenta. Informoval o tom ve středu Český statistický úřad (ČSÚ). Za zrychlením inflace podle statistiků stojí hlavně pomalejší pokles cen pohonných hmot. V říjnu meziročně zlevnily o 3,2 procenta, zatímco v září o 7,3 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Inflace v Česku

Článek

Nejrychleji i nadále zdražují alkoholické nápoje a tabák. Lihoviny a pivo podražily o téměř pět procent, tabákové výrobky o 6,2 procenta. Zrychlil růst cen obuvi a z poklesu k růstu přešly ceny oděvů.

Oproti loňsku zlevnily potraviny, nejvýrazněji klesly ceny zeleniny – téměř o 15 procent. Pokles cen zaznamenaly i nealkoholické nápoje.

V oblasti bydlení klesly ceny plynu o téměř sedm procent, elektřina ale zdražila o 1,2 procenta a teplo o procento.

Analytici: Příští rok zamíří inflace ke dvěma procentům

„Do konce roku by inflace vlivem statistické základny vyplývající z vývoje cen pohonných hmot měla začít ostře akcelerovat. V prosinci by se měla nacházet již na úrovni 1,5 procenta, zatímco v únoru se dotkne dvouprocentního inflačního cíle ČNB,” očekává ekonomka Komerční banky Jana Steckerová.

„Spekulace na uvolnění kurzového závazku budou pravděpodobně sílit. Vysoký zájem spekulantů o nákup korun byl patrný především v září. To přinutilo centrální banku intervenovat opět ve velkém. Objem intervencí ČNB dosáhl v září 3,69 miliardy eur (téměř sto miliard korun), což je nejvíce od srpna loňského roku,” připomněla. [celá zpráva]

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák předpokládá dosažení dvouprocentního cíle až později, kolem poloviny příštího roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám