Hlavní obsah

Růst tržeb v maloobchodě zpomalil, prodeje e-shopů ale rostou o pětinu

Novinky, tov

Tržby v maloobchodě bez aut v září zpomalily meziroční růst na 4,7 procenta ze srpnových osmi procent. Nadále se daří internetovému a zásilkovému prodeji, který meziročně rostl o 21,5 procenta, informoval v pondělí na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Kočvara, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Oproti srpnu se maloobchodní tržby zvýšily o 0,6 procenta.

Tržby z prodeje pohonných hmot stouply meziročně o 7,6 procenta, u nepotravinářského zboží o 4,7 procenta a u potravin o 3,6 procenta, uvedli statistici. Prodeje rostly i ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s výrobky pro domácnost a s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím.

Naopak pokles vykázaly prodejny s počítačovým a komunikačním zařízením (o 5,9 procenta) a s oděvy a obuví (o 1,7 procenta).

„Tržby v maloobchodě zaostaly za očekáváním trhu. Domácnosti meziročně mnohem více nakupují pohonné hmoty díky jejich nižší ceně. Výdaje se zvyšují hlavně v oblasti nepotravinářského zboží. To znovu potvrzuje rostoucí kupní sílu domácností, které vydávají čím dál tím víc peněz na věci, které nutně nepotřebují,” komentoval čísla analytik Komerční banky Viktor Zeisel.

Tržby z prodejů aut, které statistici počítají zvlášť, stouply v září meziročně o 3,5 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám