Hlavní obsah

Zadlužení českých domácností roste, u bank si půjčily 1,4 biliónu korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká národní banka (ČNB) v pondělí v rámci měnového přehledu zveřejnila údaje o zadlužení domácností a podniků u bank ke konci září 2016. Zadlužení domácností dosáhlo 1,398 biliónu korun a zadlužení podniků 1,019 biliónu korun. Češi tak dluží o deset miliard více, než v srpnu.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zadlužení domácností meziměsíčně stouplo o deset miliard oproti srpnovým 1,388 biliónům. Meziročně pak stouplo o 90 miliard oproti 1,308 biliónům korun v září 2015.

„Celkové zadlužení domácností stále roste. Přispívá k němu zejména důvěra ve vývoj schopnosti dluhy splácet podporovaná velmi nízkou nezaměstnaností a naopak rostoucími mzdami. Stále můžeme počítat i s rostoucí spotřebitelskou poptávkou, která je také částečně realizovaná na dluh,“ uvedl pro Novinky Marek Richter z PwC ČR.

„Do dynamiky vývoje zadlužení domácností pravděpodobně promluví i nový zákon o spotřebitelském úvěru. Bude mimo jiné záležet i na tom, jak se jednotlivé finanční instituce postaví k novým pravidlům a jak na ně budou připraveny,“ domnívá se Richter.

Zadlužují se i podniky

Zadlužení podniků vzrostlo na 17 miliard meziměsíčně ze srpnových 2016 1,002 biliónu korun a meziročně o více než 58 miliard z 960,6 miliardy korun v září 2015.

„Rostoucí zadlužení podniků je dobrou zprávou potvrzující pozitivní výhledy firemního sektoru do budoucna a zároveň, že podniky mají větší investiční příležitosti, které již vyžadují i externí financování. Obecně však platí, že ochota firem se výrazněji zadlužovat u bank je spíše vlažnější a finanční instituce musí vyvíjet velké úsilí, aby získaly bonitního klienta z řad českých podniků,“ řekl k zadlužení podniků Richter.

Zadlužení českých domácností rostlo i v srpnu, kdy dlužily o deset miliard více než v červenci. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám