Hlavní obsah

Vodné a stočné by mohlo příští rok zdražit

– Hradec Králové
Právo, Ludmila Žlábková

Průměrná cena vodného a stočného v Česku by mohla v příštím roce o jedno až dvě procenta stoupnout. V současnosti činí 83 korun za metr krychlový vody (včetně DPH).

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Případné vyšší zdražení by se mohlo týkat společností, které investovaly za pomoci evropských dotací, a nastavený finanční model investice vyžaduje generování peněz z vodného a stočného,“ uvedl předseda představenstva Sdružení oboru vodovodů a kanalizací České republiky (SOVAK) František Barák na vodárenské konferenci v Hradci Králové.

Za posledních pět let investovalo 50 největších členů sdružení do obnovy a oprav více než 40 miliard korun. Právě položky spojené s obnovou a opravami vodohospodářské infrastruktury představují nejvýznamnější částku v celkových nákladech, z nichž se následně určuje výše plateb za vodné a stočné.

Do vyšší ceny vodného a stočného vodárenské společnosti podle něj promítnou například zdražení chemikálií a jiných vodárenských technologií. V ceně se podle něj u některých společností odrazí i vyšší odpisy z majetku a vyšší nájemné, které platí provozovatel majiteli infrastruktury.

Jiné zásadnější cenové vlivy by zasáhnout neměly. "Nedošlo ke změně poplatků, nedošlo ke změně daní, sazba DPH na vodné a stočné 15 procent zůstává beze změny," řekl Barák. Například v Hradci Králové, kde vede společnost Vodovody a kanalizace Hradec Králové, podle něj růst vodného a stočného „rozhodně nepřekročí jedno procento“.

Reklama

Výběr článků

Načítám