Hlavní obsah

Rozpočet Česka letos skončí v přebytku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní rozpočet letos skončí v přebytku. Jeho výsledek bude nejlepší za dobu existence samostatné ČR. Zároveň poklesne státní dluh. Na konferenci k elektronické evidenci tržeb to v úterý řekl ministr financí Andrej Babiš (ANO).

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

Letos měl schodek podle schválené verze rozpočtu dosáhnout 70 miliard korun. Ke konci září přitom přebytek státního rozpočtu stoupl na 82,3 miliardy korun ze srpnových 81,2 miliardy korun.

"Budeme mít nejlepší rozpočet v historii této země, přebytkový. A snížíme dluh poprvé od roku 2011 (pozn. pod hranici 40 procent HDP), a to díky výběru daní," uvedl Babiš.

ČR měla přebytkový státní rozpočet v prvních třech letech své samostatné existence. Nejvíce v roce 1994, kdy byl přebytek 10,4 miliardy korun.

Státní dluh pak meziročně klesl poprvé od roku 1995 v roce 2014, a to o meziročně o 19,7 miliardy na 1663,7 miliardy korun.

Ekonomové upozorňují na pokles investic

„Určitě se dá říct, že rozpočet letos skončí velmi dobře, zejména díky pokračujícímu růstu ekonomiky projevujícímu se na vyšším výběru daní z příjmu a pojistného na sociální zabezpečení. Zapomenout však nemůžeme ani na masívní příliv peněz z EU, který velmi výrazně posiluje příjmovou stranu českého státního rozpočtu,” řekl Novinkám ekonom ČSOB Petr Dufek.

K rekordnímu výsledku rozpočtu také letos pomohl pokles státních výdajů kvůli nižším investicím, upozornil již dříve ekonom Komerční banky Marek Dřímal.

Hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek dokonce označil přebytek za „nechtěný, vyvolaný neschopností státní administrativy realizovat infrastrukturní stavby."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám